gedragspatronen goed ontwikkeld? 

In mijn vorig blog hadden we het over de vraag ” wat drijft jou?” We hebben het nodig om geraakt te worden. Dat er gezonde spanning is. Dat we uitgedaagd zijn en positief geprikkeld. Onszelf nog vragen stellen en op zoek gaan naar deze zaken. De vraag is hoe we hier mee omgaan. 

  
Veel mensen hebben wellicht te weinig uitdaging gehad in het leven en bij anderen zijn juist grenzen overschreden waardoor hier een hiaat ligt. Ieder mens heeft zo zijn manieren ontwikkeld om te dealen met de zaken van het leven. Veel patronen, manieren van omgaan met zaken liggen reeds verscholen in hoe we dit op jonge leeftijd hebben opgepikt of aangeleerd.

De ontwikkeling

Het begint al wanneer we geboren worden. Wanneer we normaal geboren worden en we liggen op de buik van mamma, dan ontstaat er een band. Het kind ervaart de warmte en als het goed is de veiligheid dicht bij moeder te zijn.

Gaandeweg het leven ontwikkelt zich in het kind een patroon van hechting. Eerst moeder en dan vader, opa en oma, verdere mensen die het leven binnenkomen, maar ook weer gaan. Opa en oma komen niet elke dag en pappa gaat dagelijks de deur uit en komt dan ‘S avonds weer binnen. Als het kind naar school gaat, laat moeder het kind achter bij een vreemde juf of meester. 

Hier ligt reeds een gedeelte besloten van hoe we met zaken omgaan. Dit in combinatie met van hoe onze omgeving met zaken omgaat die we al dan niet kopiëren. Hier leren we hoe met anderen te communiceren, maar ook hoe het is om alleen te zijn of juist niet. Een druk gezin heeft een andere impact dan wanneer je enig kind bent. Of wanneer je als moeder zonder partner je kind op moet voeden. Etc..

Een groot deel van Onze persoonlijke manier van verbinden ligt in hoe onze kindertijd is verlopen, maar ook de rest ban ons leven is medebepalend. De gebeurtenissen er in.

We leren al jong om te verbinden met anderen. Daarna ontdekken we de omgeving. Wat het met ons doet als we iets aanraken. Proeven. Ervaren is het juiste woord hier. 

We ontwikkelen gedachten en daarmee kunnen we sturen. We zien waarover heen willen en als we dat weten en het lukt ons niet met de voeten ontdekken we dat we ook op andere manieren ons doel kunnen bereiken. We ontwikkelen karakter. 

Ook ontdekken het stellen van vragen en de antwoorden die we er op krijgen. Vragen over de wereld en over de mens. Over waar de dingen vandaan komen. We ontwikkelen een identiteit. 

We leren dat we bepaalde handigheden hebben en zaken al dan niet leuk vinden. Wat we waardevol vinden of juist niet. We worden vaardig.

Als we verder in onze ontwikkeling zijn ontdekken we dat we onze plek mogen in nemen. In ons werk, relatie. We ontdekken dat ons lichaam beperkingen kent, maar ook de kracht van gedachten. Ook leren we wat verlangens zijn en hoe we daar mee om kunnen gaan. 

Alles is waardevol

Alles in het leven heeft zijn waarde. Niet alles wordt mi zo ook gezien in het leven. Doms hebben we periodes of gebeurtenissen die we waardeloos of verspild zouden willen noemen. Ik geloof echter dat iedere gebeurtenis ons vormt. Zowel goed als slecht . De vraag alleen is hoe het ons gevormd heeft. 

De manier van opvoeding is veelal een deel van hoe we met issues omgaan. We zien het bijvoorbeeld als kind al hoe onze ouders het deden. Echter heb jij als kind dit goed op weten te pakken of is hun manier misschien ook niet de juiste geweest. 

We ontwikkelen ons en hebben maniertjes ontdekt in het leven om je te ontwikkelen. Mooie manieren en ook manieren die wellicht minder mooi zijn geweest maar die je nodig hebt gehad omdat je simpelweg geen andere manier kende. 

Hoe ga je om met zaken als teleurstelling bijvoorbeeld? Duw je het ergens weg en ga je gewoon door. Je doet net alsof er niets aan de hand is. Dat is een manier. Of je bent boos en slaat er gelijk boven op. Een manier. Je drinkt een borrel als je het even niet ziet zitten en alles wordt rustiger. Etc… Manieren om vat te krijgen op situaties, maar niet altijd handig. Ze staan soms in de weg om te groeien. 

Kunnen we zaken nog veranderen?

Hoe nu verder? Wat heb je nodig? Waarom doe je het? 

Ergens zit er in dit gedrag iets van beloning. Het heeft je iets gebracht in het leven. Als je boos werd en je sloeg er op los, lieten ze je met rust. Wanneer je een borrel drinkt kom je tot rust in de onrust van de dag. Even afleiding. Dat deze zaken maken dat je vast komt te zitten in het leven komt steeds meer aan het licht. Soms letterlijk vast wellicht. Soms vast omdat je er niet meer zonder kunt. Soms omdat je niet weet hoe het anders kan. 

Verandering is mogelijk. De ontwikkeling gaat door zo lang je leeft en op zoek gaat naar verandering. Veel mensen echter berusten zich echter in de situatie. Uitspraken als:” zo ben ik nu eenmaal” Of ” ik kan het niet anders” of ” ik kan mijzelf niet veranderen”. Dit houdt in stand wat er verkeerd gaat. Gelukkig kunnen zaken veranderen. We kunnen leren en ontwikkelen. Nieuwe keuzes maken . Net als een kind vaak met vallen en opstaan. En vaak hebben we gewoon hulp nodig. Hulp van vrienden , maar soms is dat wat meegemaakt hebben zo ingewikkeld en heftig dat we daar meer voor nodig hebben. Een Hogere Macht. Ik geloof dat we als mens God nodig hebben. Benieuwd hoe jullie er over denken. In mijn volgende blog meer .

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s