Leve de koning !  

Ik lees vandaag stuk uit 2 koningen 2:23-25 waar het gaat over Eliza die onderweg was en de berg opliep. Toen er een groep jongens aan kwam en hem uitschold voor kale. 

kale, kale!

Nu gaat het niet om het woord kale an sich , maar veel meer om de manier van benaderen.  De respectloze manier van benaderen van Eliza, de profeet. hij was bijzonder. Geroepen. 

Ook tegenwoordig reageren veel mensen op de manier van de jongens die Eliza uitgescholden hadden. Ik moet ff denken aan de uitspraak : fuck de koning. 

Respectloos!

Ook al ben je het niet eens met het  monarchistische systeem, dan nog is respect belangrijk.  Zelfs onze koning heeft niet expliciet gekozen om geboren te worden in dit systeem. Hoewel hij afstand had kunnen doen van de troon wellicht, maar is door God op deze plek geplaatst. 
We mogen danken voor een Koningshuis als de onze. Wellicht dat niet de stabiliteit vanuit jet koningshuis alleen is gekomen, maar ze hebben er een belangrijk aandeel in door hoe ze met hun verantwoordingen omgaan. Verantwoording afleggen over zaken en hun plicht vervullen. 

Vrijheid van meningsuiting

Nu heb ik de issue rondom fuck de koning niet werkelijk gevolgd, maar de vrijheid van meningsuiting is langsgekomen in het verhaal. Belangrijk dat er vrijheid van meningsuiting is. Wat leven we in een goed land waar een uitspraak als fuck de koning slechts een kleine bestraffing oplevert. In andere landen zou dit wellicht je de kop gekost hebben.

Zo kom ik bij het volgende. Vrijheid van meningsuiting? In sommige landen mag je niet eens zeggen: Leve de Koning! Dan krijg je een oranje pak en wordt je kop er af gehakt en in stroomt het bloed het water in omdat je gelooft dat Jezus Koning is. Spreken ze respectvol en waarheid en worden ter dood gebracht.

Weet je: ik geloof in vrijheid van meningsuiting. Maar ook in respect. Ik geloof dat respect voor God belangrijk is. Het is God te doen om de waarheid, maar de waarheid is op vele manieren te verwoorden. Vind je dat zaken anders moeten in de regering, de maatschappij, de kerk, etc… Dan hoort daar respect bij. Maak zaken bespreekbaar, maar roep geen leuzen als: fuck de koning. 

Wees respectvol, dan zul je ook meer respectvol behandeld worden. Het een lokt het andere uit.  In alle gevallen is duidelijk dat hij het niet eens is, maar dit had toch anders gekund. 

  

Misschien was het te doen om de discussie op gang te brengen. Dat is gelukt, maar of dit nu serieus genomen wordt?  Ik denk het niet. 

Ik neem een gesprek serieus als er inhoudelijk wordt gesproken. Weet je dit is de leus geweest van iemand als de jongens die Eliza uitscholden voor kale.  Niet serieus genomen, maar wel bestraft. Terecht! 

Wil het gewoon gezegd hebben.  we respect hebben voor anderen. Niet met modder gooien en goede keuzes maken in het leven. Ik zeg: leve de koning. In naam van de Allerhoogste Koning zegen ik onze koning. Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s