Echtheid ten opzichte van retoriek.

Matheus 3:9

Laat eerst maar eens zien of je je bekeerd hebt.

  

Afgelopen dagen geconfronteerd met allerlei mensen in allerlei gedaanten. Niet goed of fout of zo, maar wat is nu werkelijk echt?

Soms ontmoet je mensen en die storten hun hele leven voor je voeten.  De ene keer wordt je klein en vraagt je af waarom ze dit met je delen. Een andere keer doen mensen dat ook, maar is de klik anders. Niet de zelfde ervaring. 

Hoe kan dat? Ik geloof dat het te maken heeft met de intentie waarmee mensen het delen. Is het omdat ze je vertrouwen en het ook echt willen delen of is het omdat ze iets van erkenning willen krijgen, hun gelijk willen halen.

Soms hoor je eenvoudige preken die je aanspreken en soms preken die bijbels gezien kloppen en qua retoriek wellicht ook, toch mis ik daar soms iets. Beleving misschien? Alles te glad. Te wijs? 

Ik zelf geloof in gebrokenheid. Mensen die kwetsbaar genoeg durven zijn en durven delen van hun pijn en angsten. Die proberen werkelijk God te dienen, maar durven toegeven dat het niet altijd lukt. Dat ze vragen hebben over allerlei zaken van het leven. Die misschien door velen of situaties afgebrand zijn, maar toch blijven delen van wie Jezus is. 

Veel mensen verstoppen zich achter grote woorden die niet van zichzelf zijn. Het is goed om te luisteren naar wat anderen zeggen en ook te interpreteren wat de Bijbel ons leert, maar dat wil nog niet zeggen dat we moeten spreken met woorden en aaneengeregen teksten die ons een bepaald imago verschaffen.

Laat eerst maar eens zien wie je werkelijk bent alvorens anderen te bestoken met vrome retoriek of door een beeld te schetsen van wie je zou zijn.  Volgens mij is echtheid de sleutel in relaties. Ik noem dat ontmoeten. Echtheid is: wanneer ik mijzelf laat zien zoals ik ben, zonder achterdeuren. Waarbij de ander ook zichzelf durft te geven op dezelfde wijze. Open en eerlijk, transparant. 

Dit betekent niet dat alles maar gezegd moet worden. Niet alles is relevant. Ook niet dat je het in alles eens bent, maar dat er ruimte is voor elkaar om te ontdekken, te ervaren , te geven, te ontvangen. 

Echtheid is een mooi woord. De vraag is wie is er nog echt? De wereld hangt aan elkaar van onechtheid . Jezus was echt! En wij mogen echt zijn. Groeien in echtheid door naar Hem te kijken, zijn Stem te verstaan dwars door alles heen. 

Misschien horen we dan andere dingen. Misschien niet de stem van een of andere dominee met veel aaneengeregen teksten die tot ons spreekt, maar misschien horen we juist de stem van God die tegen je spreekt door de stem van iemand uit je kerk, een vreemde misschien zelfs. Durf je uit te stappen en Gods geest te vragen tot ons te spreken? Durven we er naar te wandelen? Dit laatste is essentieel als God spreekt. 
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s