10 of 100%?

Anannias staat beeld voor iemand die onoprecht was. Lees handelingen 5 maar eens.

Eigenlijk was Anannias iemand die niet alleen alles had verkocht, maar had zich ook aangesloten bij de sekte van die tijd die zich christenen gingen noemen.

Eigenlijk ging hij best ver voor zijn overtuiging. Hij had ontdekt wie Jezus was schijnbaar. Hij had het belang van onderlinge gemeenschap ontdekt.

Eerlijk gezegd zou annanias tegenwoordig in de kerk geëerd en geprezen zijn om way hij gaf en hoe hij zijn huis opofferde voor het evangelie . Destijds was dat misschien ook al zo, dat weet ik niet.

Ik moet bij dit verhaal denken aan de offergaven. Hoeveel geven wij aan God? Ik doel daarbij niet enkel financieel, maar ook qua leven. Als er in de gemeente gesproken wordt over tienden geven dan hebben de meeste mensen een excuus om minder tr geven.

Je tienden. Is dat tien procent? Ik denk het wel, maar ik denk niet dat het gaat om de vraag om tien procent te geven. De vraag is wat geef je en waarom doe je het. Wat is je hartsgesteldheid daar bij.

God heeft jouw tien procent niet nodig. Heen cent heeft hij van je nodig. Toch wordt er gesproken over tienden. 10% van wat je hebt mag je teruggeven aan God. Klinkt mooi en tegelijk lastig nietwaar?

Anannias gaf een deel van de verkoop van zijn huis. Ik ga er van uit dat dit een redelijke som held was. Duidelijk een flink bedrag en toch was het niet goed. Niet vanwege de hoeveelheid, maar vanwege de motivatie.

Hoe is jou motivatie om te geven? Niet hoeveel je geeft, maar wat geef je waarom aan wie? De tienden wordt tegenwoordig in verband gebracht met de collectezak in de kerk. Misschien doe je ook nog een bijdrage omdat je lid bent van de kerk, maar wees eens eerlijk waarvoor geef je het?

Annanias wilde schijnbaar ergens bij horen, maar wilde ook nog zijn eigen deel doen/hebben. Hij wilde eigenlijk niet zijn hele leven in handen van God leggen en Jezus volgen.

Is dit niet wat de kerk kapot lijkt te maken? Ik geloof dat de ware kerk nooit verkoren gaat. Maar dat veel mensen niet meer werkelijk voor God gaan. Ze zijn niet meer bereid om alles te geven maar leven on twee werelden.

De vraag is zijn we bereid ons leven te geven voor de ander? Jezus deed het! Wij navolgers van Hem kunnen dat ook! We hoeven niet fysiek te sterven, maar geestelijk wel. Ons oude leven opgeven. Een nieuw leven geven. Nieuw testamentisch is hey geven van tienden wellicht een issue om over na te denken, maar ik geloof dat het niet te dien is om jouw tien procent, maar om hoe je met dingen omgaat. Geef je leven en alles wat daarin is.

Eigenlijk zie je dat Jezus door de Geest ons oproept om alles te geven. Hoezo tienden? Hoeveel van je inzet geef jij? Hoeveel van je verdienste geef jij? Hoeveel van de zegen geef jij?

Ik denk dat je daarin praktisch mag zijn. Open je deur voor iemand die arm is en geef hem een goede maaltijd. Open je huis voor wie er geen heeft. Geef je hart aan hen die zonder liefde zijn opgegroeid. Open je leven voor heb die eigenlijk nooit een leven hebben gehad.

Ben je een navolger/ discipel? Fan zou dit zichtbaar moeten zijn in je leven. Ik zelf heb nog wat werk te doen voor ik er bij neerval. Laat ons hart en leven niet gericht zijn op onszelf, maar op het Koninkrijk van God. Uitdelen van je zegeningen hoort daar zeker bij. Geen 10% maar de volle 100%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s