Hij is er bij!

Je staat op en er is niks aan de hand. Plotseling gebeurt er iets wat je positief of negatief beïnvloed. Hoe zit dat?

Heb je het wel eens? Ik bedoel dat je in je gevoel positief of negatief beïnvloed wordt? Ik wel.

Je doet de radio aan en hoort een lied wat je vrolijk maakt. Of je komt iemand tegen in het verkeer en deze geeft je de vinger. Je wordt er chagrijnig van.

Het is gemakkelijk om te blijven hangen in je gevoel. Vooral negatieve gevoelens en gedachten blijven gemakkelijk plakken.

Iemand zegt iets waar je het duidelijk mee oneens bent bijvoorbeeld. Wat doet dat met je? Waarom raakt je dat op die manier?

Het raakt ons omdat we het gevoel krijgen dat we niet gewaardeerd worden of gehoord. Laten we eerlijk zijn, meestal gaat het niet om het feit dat bepaalde zaken gezegd worden, maar hoe we zaken interpreteren.

Wanneer we het gevoel hebben dat iemand ons aanvalt is dat een reden om het negatief te interpreteren wellicht. Wanneer we ons door iemand niet gewaardeerd worden beïnvloed dat ons denken en dus onze kijk op dingen.

Immers iemand die we serieus nemen en waarbij we het gevoel hebben dat hij ons waardeert kan ons alles zeggen terwijl we er wellicht geen last van hebben. Of iemand benaderd ons op een positieve manier en vraagt ons iets op een andere manier te doen.

Onze manier van kijken is beïnvloedbaar. Sommige mensen en zaken triggeren ons om negatief te gaan kijken. Wanneer we niet goed in ons vel zitten des te meer.

Hoe hier mee om te gaan? Persoonlijk wil ik niet de mens en zijn gedrag direct als uitgangspunt nemen in de benadering van anderen. Jezus echter zouden we daarin kunnen bestuderen. Een goed uitgangspunt voor ons leven. Zijn gedrag en uitgangspunten zijn wat mij betreft de juiste.

Toch merk ik dat ik dit soms vergeet en ook dat ook door hem ondanks dat watHij zegt toch mee laat slepen in negativiteit. Weet je, dan helpt het me soms om de situatie in ogenschouw te nemen en te overdenken. Wat gebeurt er feitelijk en waarom raakt het me.

Eigenlijk komen we dan vaak al tot de kern van onze gedachten en veelal ligt er een gevoel van afwijzing aan ten grondslag. We willen geliefd en gewaardeerd worden. Wanneer we de situatie bekijken gaat het vaak over mensen die we niet of nauwelijks kennen en kunnen we dat naast ons neerleggen.

We kunnen ook nadenken waarom iemand je bijvoorbeeld de vinger geeft. Misschien is hij gewoon verkeerd opgestaan en is ook negatief beïnvloed. Dat geeft hem geen recht, maar hebben we niet allemaal wel eens een slechte dag?
Zo relativeren we onze gevoelens weer en onze waarde. Zeker wanneer we weten dat we niet in mensen geloven maar in Jezus Christus.

Wanneer dit ons uitgangspunt is en weten hoe geliefd we zijn en ons dit regelmatig herinneren en werkelijk geloven en aanvaarden zal dat gemakkelijker zijn.

We mogen weten, dwars door alles heen, dat we geliefde kinderen van God zijn. Een zekerheid die we mogen omarmen. Voel je je goed, dan mag je weten God is met je. Voel je je minder, negatief of neerslachtig? Weet je, God is met je!

Gevoelens bedriegen ons gemakkelijk. Wanneer we even niet goed in ons gevoel zitten denken we gemakkelijk dat we alleen zijn, maar God is er bij. Ongeacht de situatie mogen we onthouden Hij is er bij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s