Excintriek gemotiveerd of intrinsiek veranderd.

Ik merk dat er verschillende soorten mensen zijn als het gaat om geloven. Er zijn mensen die twijfelen over wie God is en op zoek gaan naar wie Hij is en er zijn ook mensen die bijzondere dingen zien gebeuren en daarom in God gaan geloven.

In Johannes 2:23 kunnen we lezen dat veel mensen in Jezus gingen geloven nadat ze wonderen hadden gezien. In de volgende 2 verzen zien we dat Jezus geen vertrouwen in ze had. Hij kende ze allemaal. Hij wist hoe ze van binnen waren .

Ik geloof dat het hier gaat om extrinsieke motivatie. Mensen zijn gemotiveerd om wat ze zien of meemaken van buitenaf. Daar is niet direct iets verkeerds aan, maar intrinsieke motivatie zal ook intrinsiek zijn plek moeten vinden.

Jezus legt het uit aan Nikodemus. Johannes 3. Hij zegt; “luister heel goed naar mijn woorden: Je kunt alleen bij Gods nieuwe wereld horen als je op een nieuwe manier geboren wordt”.

Hoe dit in zijn werk gaat was ook de vraag van Nikodemus. Opnieuw geboren worden is een intrinsieke gebeurtenis. Gods wereld is een andere wereld. Je kunt er alleen komen wanneer je gedoopt wordt met de Heilige Geest.

Wie vanuit excintrieke motivatie God volgt is deze niet automatisch ook een intrinsiek veranderde mens. Ook niet wanneer we wonderen hebben gezien of meegemaakt.

Echter wanneer we luisteren met ons hart naar de wind van Zijn Geest gebeurt er iets met ons. Wanneer we niet slechts kijken naar de wonderen ,al laten ze iets van God zien, maar ons hart en wezen richten op Jezus Christus zullen we ontdekken dat er een realiteit bestaat die niet van deze wereld is en ons innerlijk zal veranderen. Ons liefheeft, vrij maakt, verlost, reinigt, heiligt.

Misschien is wat ik hier schrijf een schop tegen het zere been. Misschien vind je het geleuter. Dan is de vraag of je intrinsiek wel op zoek bent naar echte diepe liefde, vrijheid, verlossing, reiniging, heiliging, ….

Vaak is het zo dat wanneer je gelooft dat je je leven zelf wel aardig in de hand hebt, niet zoekt naar Gods intrinsieke waarheid. Je kunt misschien niet om de excintrieke waarheid heen en bent daarom gaan geloven of zoiets zegt als; ” ik geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde”, maar je leeft je eigen leven.

Wanneer je verlangt naar echte intrinsieke verandering ga je op zoek naar wat goed is van binnenuit. Naar wat Gods wil is. Dit kan je vinden door het werk van de Heilige Geest in je. Misschien goed dat je God vraagt je intrinsiek te veranderen zodat er ook excintriek iets gebeurt in je leven, je omgeving.

Gepubliceerd door erik

leuk dat je wil weten wie ik ben. om dat te onderzoeken zou je het best mijn weblog kunnen doorkruisen en /of mijn twitteraccount volgen. tussen de regels kun je misschien iets herkennen van hoe ik in elkaar steek. www.velematje.wordpress.com of www.twitter.com/erikvelema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: