Vrijheid om verantwoordelijk te zijn.

Nummer 7 alweer in de serie levenslessen.
😉

Wanneer we spreken over verandering komt veelal in gesprek aan de orde dat we vrij willen zijn als mens. Zelf kunnen bepalen wat we doen en hoever we gaan. We willen onze eigen grenzen bepalen.

Want gij zijt geroepen, broeders, om vrij te zijn; (gebruikt) echter die vrijheid niet als een aanleiding voor het vlees, maar dient elkander door de liefde. (‭Galaten‬ ‭5‬:‭13‬ NBG51)

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1557.jpg

Dat klinkt mooi en ik geloof ook dat we vrijheid nodig hebben als mens. Dat we ruimte nodig hebben om te bewegen , te zoeken, te ontwikkelen, …. Echter de meeste mensen verwarren vrijheid met losbandigheid.

Losbandig gedrag is geen vrijheid al heb je de vrijheid losbandig te zijn. Losbandigheid zorgt er juist voor dat we onvrij worden. Losbandigheid maakt dat we ons onverantwoordelijk gedragen en dat maakt dat we geen verantwoording nemen voor de dingen die we doen. Het lijkt dan dat we vrij zijn, maar de gevolgen zijn dan dat we soms dingen doen waar we jaren later soms nog de gevolgen van dragen.

Voorbeelden in overvloed: mannen en vrouwen in scheiding na overspel, een verslaving na gebruik van middelen omdat we los willen gaan in het leven, auto-ongelukken door te hard en roekeloos rijden, geen opleiding omdat men bezig was met andere zaken, kind zonder dat je een partner hebt of op een hele jonge leeftijd, ontslag omdat je je werk niet goed deed, boete waar ke jarenlang voor betaald vanwege fraude, geslachtsziekte vanwege de wisselende “partners”,…

Weet je dit is geen vrijheid al spiegelt de wereld ons dit voor. We zijn niet vrij door alle grenzen los te laten. Niet door te doen en laten wat we willen in een moment. Sterker nog wanneer we doen en laten wat we Willen op het ene moment, kunnen we op een ander moment juist vast komen te zitten in de keuzes die we eerder hebben gemaakt op wat we dan vrijheid noemen.

Vrijheid is echter dat we onszelf kunnen zijn wat een ander daar ook van vindt. Vrijheid is je grenzen kennen en accepteren. Vrijheid is dat je keuzes kunt maken. De keus om al dan niet te studeren, de keus om te groeien, je te ontwikkelen, de keus om te bepalen wie je vrienden zijn, waar je heen gaat, hoe je met dingen om gaat.

Veelal wordt gedacht dat wanneer je kiest om christen te zijn je onvrij wordt. Je moet je houden aan regels, je moet naar de kerk, je moet … We moeten niet zo veel als gelovigen, maar laten ons vaak ook in de kerk de vrijheid ontnemen door wat anderen zeggen, door interpretaties van hoe dingen uitgelegd worden, …

Vrijheid begint dus niet door allerlei christelijke of christelijk klinkende regels, maar werkelijke vrijheid begint bij Jezus Christus zelf. Wanneer we spreken over vrijheid dan mag je weten dat Hij ons dat als het ware reeds gegeven heeft. De vraag is echter nemen we deze vrijheid in ontvangst?

Ontvangen is schijnbaar erg lastig. Hoewel ons gezegd wordt dat een leven in Christus werkelijk vrij maakt denken we dat we eigenlijk gevangen genomen worden in allerlei wetten en regels. Dit ligt echter opgesloten in onze oude natuur. We keren ons er tegen omdat we verlangen zelf keuzes te maken.

Ik geloof echter dat God ons alle ruimte geeft om keuzes te maken en dat we minder beperkt zijn dan we denken. Sterker nog , we hebben de keus om al dan niet degene te worden waar we altijd naar hebben verlangd. Echter wat laten we ons leiden door wat we voelen, water denken, door het moment en de ervaringen uit het verleden. Met andere woorden door ons oude gedrag, onze oude dingen, ons oude leven wat juist onvrijheid bewerkte. We geloven innerlijk vaak niet dat Jezus ons vrijgekocht heeft van de Zonde en derhalve wordt ons leven beheerst door onze zonden, wonden en bonden.

Het is goed te leren beseffen dat we totaal vrijgekocht zijn. Niet een beetje, maar helemaal! Dat betekent dat we toegeven dat onze eigen wil ons gevangen houdt, mast dat wanneer we onze wil in handen geven van degene die werkelijk vrij maakt we die vrijheid niet alleen mogen proeven zo nu en dan , maat dat we in die vrijheid mogen leven. We zullen groeien in vrijheid.

Wanneer we in Christus zijn ontdekken we dat hoe meer we gaan doen waartoe Jezus ons oproept des te vrijer we worden. Wanneer Hij zegt dat we anderen moeten vergeven omdat we zelf vergeven zijn snijd het Mes aan twee kanten. We worden vrij en geven ruimte aan de ander om vrij te worden.

Wanneer we stoppen met liegen worden we vrij van alle ballast in ons leven die leugens mee brengen. Wanneer we verantwoording nemen inplaats van ze te ontlopen hebben we de keus om zaken af te handelen op een goede manier.

Onverantwoordelijk gedrag vraagt van ons dat we de consequenties er van zullen moeten aanvaarden. Gelukkig is God ons tegemoet gekomen en is de prijs er voor betaald. Toch zullen we moeten dealen met de consequenties die ze voortbrengt on dit leven.

Wanneer we echter veranderd worden en gaan leven vanuit Gods perspectief zal ook daarin nieuwe ruimte ontstaan. Kracht van God zit namelijk niet in uiterlijk vertoon, maar in de manier waarop we met onze zwakke momenten omgaan.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1580.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s