Deel 6 in de serie levenslessen.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1565.jpg

Om verder te kunnen in een nieuw leven is verandering noodzaak. Een nieuw leven, nieuw perspectief, andere waarden dan onze eigen waarden.

Dit is mooiste wat er kan gebeuren in een nieuw leven namelijk dat we door Jezus vergeven zijn, maar dat we ook anderen en onszelf mogen vergeven.

Tegelijk is dit nogal een uitdaging. Immers accepteren van vergeving door God in Jezus lukt nog wel aardig wellicht. Hoewel dit toch ook vaak moeite kost. Wat wil ons oude gedrag zelf oplossingen aandragen om maar niet afhankelijk te hoeven zijn.

Dat laatste is wat mensen vaak ervaren, ze verliezen de controle. Echter als we eerlijk zijn in onze pijn, onze afhankelijkheid, verslavingen zijn we zelf de controle al lang verloren. Al geven we dat niet graag toe.

Voor een veranderd leven is dit het begin. Gods genade voor jou leven aanvaarden in het lijden en sterven van Jezus Christus voor jou. Hij die 100% God is en ook volledig mens was. Hij wist wat nodig was en is om totaal van God afhankelijk te zijn en tegelijk in deze afhankelijkheid volledig zelfstandig te zijn. We hebben keuzes te maken om werkelijk vrij te leven.

Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu (nog) in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zich voor mij heeft overgegeven. (‭Galaten‬ ‭2‬:‭20‬ NBG51)

Dat betekent dat we vernieuwd als we zijn ons pad lopen met alles wat in ons is. Onze afkomst, gedachten, zaken die we hebben opgelopen. In het leven. Echter deze krijgen nieuwe inhoudt. Een basis als referentie kader. Zoals Jezus ook naar deze wereld gekomen is alsmede en derhalve weet wat wij doormaken omdat net als ons verzocht is geweest en moeite heeft gehad en toch de weg bewandelde die God voor Hem wilde. Zo mogen ook wij kijkend naar Jezus hoe, de weg die God voor ons heeft uitgedacht bewandelen.

Deze weg is een weg die we vrijwillig mogen gaan. Een weg gebouwd op het verlangen Hem te dienen die ons gediend heeft door te sterven aan het kruis. De nadruk ligt op het verlangen om te dienen. We mogen hem dienen, vrijwillig.

Veel mensen denken van alles te moeten. Ze rennen voor God omdat ze denken zo vrijheid, erkenning, vergeving te kunnen verdienen. Dit is niet wat God wil. Deze vraagt om te doen wat we Hem hebben zien doen. Niet omdat het moet, maar omdat je het verlangen hebt Hem te dienen.

Moeten is dwang zij mijn vader altijd. Dit werkt soms, maar moeten haalt het verlangen uit de relatie. Jezus leert ons anderen lief te hebben. Een totale tegenbeweging te maken. Waar anderen ons pijn hebben gedaan mogen we leren het anders te doen en te vergeven. Waar we onderuit gehaald zijn zetten wij mensen op hun voeten, waar we uitgescholden worden spreken we woorden van liefde.

Moeilijk? Zeker, maar net zo zeker de moeite waard. Immers het wonder gaat gebeuren. Er komt werkelijk weer leven in ons. We ontdekken opnieuw wat werkelijk de bron van vreugde is. Niet meer ik, maar Christus leeft in mij.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1563.jpg