De waarheid over zonde.

Deel 5 in de serie levenslessen

We hebben allemaal zo onze waarheden en onwaarheden. We hebben ze opgedaan in ons leven en ze ons eigen gemaakt. Veel van de zaken die we als waar aangenomen hebben zijn echter onwaar en sommige onwaarheden hebben misschien meer waarheid in zich dan je in eerste instantie vermoed.

Ik ga geen waardeoordeel leggen op wat jij wel of niet als waar aangenomen hebt, maar misschien is het goed om samen eens te kijken hoe we in het leven aan onze waarheden zijn gekomen.

Weet je, veel van jou waarheden zijn geen waarheden , maar onwaarheden

Wanneer we geboren worden leren we al stukje bij beetje onze waarheden. Al groeiende en ontdekkende komen daar nieuwe bij en vinden we andere niet zo bijzonder of goed meer en zullen we deze laten vallen. Toch zijn er zaken die wanneer we ze maar vaak genoeg horen we ze geloven en ze niet meer loslaten.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1561.jpg

Weet je, veel van jou waarheden zijn geen waarheden , maar onwaarheden of beter gezegd regelrechte leugens die in ons geprent staan alsof ze waarheid zijn. Wanneer we op onderzoek gaan zullen we ze bevestigd zien worden niet omdat ze waar zijn, maar omdat we ze hebben aangenomen als waarheid.

Zo geloven veel mensen bijvoorbeeld dat ze niets waard zijn. Dat is een ernstige leugen. Maar iets subjectiever is de leugen day we best leuk zijn, maar er eigenlijk niet toe doen. Dat we van weinig betekenis zijn, behalve dan voor de onzen. Onze familie en vrienden zeg maar.

Ik benoem dat als de leugen van middelmatigheid. Dit terwijl we Bijbels gezien bijna goddelijk gemaakt zijn. Psalm 8:6
Misschien is dit wel de grootste fout die we als mens maken. Niet geloven in eigen waarde.

Tegenwoordig is het bijna not done om gewoon te zeggen waar je goed in bent, waar je geroepen bent, dat je een bepaalde gave of talent bezit. Toch mogen we onze inzichten en dat waar we goed in zijn gebruiken.

Het is menseigen om de waarheid in twijfel te trekken.

Veel mensen steken hun meest waardevolle zaken onder stoelen of banken omdat ze eigenlijk niet gezien willen worden. We geloven het zelf niet eens. Laat staan anderen.

Eigenlijk is dit het probleem vanaf het begin. Het is menseigen om de waarheid in twijfel te trekken. Denk aan Adam en Eva. Vaak bemerken we dat we fout zitten, maar vaak denken we dat we goed zitten terwijl we juist fout zitten in ons leven. In ieder geval houden we liever vast aan wat we zijn gaan geloven als waarheid dan dat we toegeven fouten te hebben gemaakt.

Dat is wat de bijbel zonde noemt. Ze is niet gestopt bij Adam en Eva, maar juist verder gegaan. Van ouders op de kinderen. Er worden nog altijd , bewust en onbewust, fouten gemaakt. Door anderen, maar ook door jou en mij, met alle gevolgen van dien.

Zonde dus! zonde is niet slechts de fouten die we zo nu en dan maken , maar ook de gevolgen en beschadigingen die het aanbrengt in deze wereld. Tevens het feit dat men vast komt te zitten in de situatie waarin men verzeild is geraakt. Jos Douma schrijft hierover. Hij benoemt zoiets als Zonde is onder te verdelen in drie delen: zonden, wonden en bonden.

Hoewel we hier allemaal de gevolgen van meedragen is er een geweldige uitweg namelijk vergeving. Mooi item voor het volgende blog in de serie.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a69/16408574/files/2014/12/img_1564.jpg

Advertenties

Een gedachte over “De waarheid over zonde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s