Genoeg of voldoende

Veel mensen zijn niet echt overtuigd dat wie ze zijn genoeg is. Men schaamt zich vooral over hun tekortkomingen inplaats van genoeg communiceren ze eigenlijk dat ze niet genoeg zijn. Wanneer je iemand zou vragen hoe ze in het leven staan zal het antwoord vaak zoiets zijn van: ” ik doe het allemaal wel redelijk” of zoals iemand me ooit eens zei: “het wordt nooit een tien”.

Ik geloof dat een gezond gevoel van eigenwaarde van belang is. Je mag er zijn. Hoewel we wellicht gek aangekeken zullen worden wanneer we tevreden zijn met hoe we er uitzien, hoe we leven, wat we doen etc… Het is immers nogal een soort van in de mode😜 om te zeggen dat je ontevreden bent met je lijf, de baan die je hebt, of je manier van leven.

De maatschappij wil ons doen geloven dat wanneer we noet voldoen aan het beeld in de media geprojecteerd we niet genoeg zijn en derhalve van alles nodig hebben. Smeersels, luchtjes, opleidingen, geld, etc…

Maar wanneer je durft te zeggen. Dat je. Genoeg hebt en bent geef je daarmee aan dat je andere grenzen hanteert. Niet die van de ander, maar je eigen. Het is genoeg om jezelf te zijn, je open te stellen en risico’s te nemen en je zelf te laten zien. Daarmee ben je authentiek en kwetsbaar, maar ook betrokken met anderen en je zelf.

Ik geloof dat God van ons verlangt om kwetsbaar te durven zijn. Je hart te laten zien. In de kerk zie ik weinig ruimte om kwetsbaar te kunnen zijn. Dat is een uitgangspunt waar ik moeite mee heb. Echter ik kan dat van anderen verwachten, maar Joe kwetsbaar ben ik in deze?

Jezus is het toonbeeld van kwetsbaarheid. Hij leert ons dat Hij genoeg is. Dat wij genoeg zijn wanneer we Hem toelaten in ons leven. Dat we geliefd zijn door de Vader. Wanneer ons gevoel en instinct ons afwijst verteld Hij ons door de Heilige Geest dat we bij Hem horen. Dat wij bijzonder zijn.

Wanneer we Jezus omarmen, omarmen we als het ware ook kwetsbaarheid. Tegelijk is kwetsbaarheid niet iets van zwakte, maar een kracht. We kunnen onszelf zijn. Onze plek innemen en hoeven niet bang te zijn om door de mand te vallen. Omdat we geen rol meer spelen. Wat de ander zegt of doet om ons af te wijzen kan lastig zijn, maar we hebben een vaste basis van liefde en acceptatie in ons leven waarop we terug kunnen vallen, namelijk God zelf.

IMG_1431.JPG

Een gedachte over “Genoeg of voldoende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s