Kwetsbaarheid toelaten en vriendschap sluiten.

Mensen wapenen zich op alle mogelijke manieren tegen kwetsbaarheid. Althans ze willen niet gezien worden in hun kwetsbaarheid.

Het tegenstrijdige hierin is dat we juist graag het kwetsbare van de ander willen zien.

Ik ben 45 en gebruik nog altijd een arsenaal aan beschermingsmechanismen om mijzelf te beschermen tegen afwijzing en teleurstelling. Wie herkent dit niet?

Inmiddels vele studies verder en enorm gegroeid op gebied van identiteit, relaties, emoties etc… Toch ga ook ik gemakkelijk in de defensieve houding om niet geconfronteerd te worden met mijn eigen onhandig gedrag soms.

Wat is het gemakkelijk om naar de kwetsbaarheid van anderen te kijken en deze een etiketje te geven. Dit doen we eigenlijk allemaal. We kijken naar anderen en zien waar ze niet goed dan wel slecht in functioneren.

Echter wanneer we iemand beoordelen, dat is wat er feitelijk gebeurt kijken we welk label/ etiket we op iemand kunnen plakken waarbij we iemand ergens in een categorie kunnen plaatsen als zijnde geschikt of ongeschikt om mee om te gaan in bepaalde situaties.

Eigenlijk schrijven we op die manier al gauw de kwetsbare groep af. Terwijl juist deze groep zoveel meer te brengen heeft. Immers een kwetsbaar persoon heeft veelal meer behoefte aan vriendschap of althans staat er duidelijk meet voor open.

Echter we willen als mens niet geïdentificeerd worden met kwetsbaarheid uit angst voor afwijzing, teleurstelling, schaamte, kritiek.

Wat ons echter op het eerste oog sterk lijkt is echter veelal niet zo sterk. Zij doen net als wij ook beoordelen. Ze zoeken wederom de sterksten uit en om sterker te lijken meten ze zich af aan anderen.

Wanneer we ons afmeten aan anderen komen we echter op de koffie. De ander lijkt wellicht sterk of zwak gezien onze persoonlijke maatstaf, maar deze maatstaf is niet correct.

Wij kennen niet het hart, nog wat ooit in de levens van mensen heeft afgespeeld. Net als dat men dat van jou niet direct kent. Kwetsbaarheid laat echter zien met wie je te maken hebt.

Dus wil je een open en eerlijke relatie is kwetsbaarheid iets om te overwegen. Niet om de meest kwetsbare direct te zoeken, maar wel om deze binnen te laten . In het hart toe te laten . Dit vraagt echter ook kwetsbaarheid.

Iemand toelaten betekent je openstellen en toelaten. Gemakkelijker is niemand toelaten. Maar desalniettemin geeft dit niet wat we werkelijk verlangen.

IMG_1472.JPG

Een gedachte over “Kwetsbaarheid toelaten en vriendschap sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s