Braveheart als metroseksueel?

Hoe mannen reageren als ze in het nauw komen? De eerste reactie is al gauw met boosheid of ze sluiten zich volledig af.

De maatschappij vraagt van mannen dat ze niet bang zijn, angst tonen of kwetsbaar zijn. Schaamte betekent angst en dat betekent kwetsbaarheid.

Dus laten we zien wat we willen laten zien. Willen vrouwen een stuk kwetsbaarheid zien? Dan doen we dat op een manier die niet echt kwetsbaar is, maar spelen we een wat lievere rol. We laten niet zien wat we echt voelen en ervaren. Dat komt te dichtbij.

Weet je vrouwen hebben bepaalde beelden van hoe een kwetsbare man er uit zou kunnen zien. Een man met ontbloot bovenlijf en een baby in de armen. Is zo’n plaatje die je regelmatig ziet. Ook heb je het idee van de metroseksuele man, of de Huiman.

Ik wil niet aan dat beeld voldoen en het hoort mi ook niet bij ons mannen. We zijn wie we zijn. Onze opvoeding, ervaringen maken ons tot wie we zijn. Kom je te dicht bij doen we stoer door of een grote mond te trekken of we houden onze mond.

We zijn vooral hard voor anderen en onszelf. We meten ons af en proberen onszelf te presenteren als sterk en dapper. We willen niet in beeld komen als zwak, breekbaar.

We willen gezien en betiteld worden als mannen. Echte mannen. Dappere mannen. Braveheart. Rocky.We willen staan voor wie we zijn. Stoer, sterk, oprecht, daadkrachtig.

Braveheart_imp

In de praktijk verlangen we daar naar, maar zijn we ook gewoon onzeker. Onzeker over wat we doen, wat we zeggen, wat er komen gaat en of we niet door de mand vallen.

We verlangen ook gewoon naar relatie. Ik geloof dat kwetsbaarheid ook voor mannen belangrijk is. Zinder kwetsbaarheid is er immers nauwelijks ruimte om te leven. Te ademen, te groeien, te bloeien, liefde te ontvangen, onze plek te vinden of om zelf gevonden te worden.

Weet je mannen? Ik geloof dat er ruimte komt wanneer mannen werkelijk kwetsbaar durven zijn. Ik schrijf duidelijk kwetsbaar, miet dat ze watjes moeten zijn. Ik geloof dat kwetsbaarheid wellicht het meest moedige is wat een man kan doen. Hij neemt immers risico om door anderen afgewezen te worden .

Tegelijk is er zonder dit risico nauwelijks sprake van relatie. Misschien tijd om je relaties eens te evalueren? Wie is er nu werkelijk je vriend? Stel je zou hem je diepste geheim, je kwetsbaarheden laten zien ? Je zonde, je moeiten, je …

images (9)

Ik geloof dat relatie belangrijk is, beginnend in Relatie met God. Dan ontstaat er Leven, groei, vanuit onze kwetsbaarheid. Wanneer we ons openen naar God en weten dat Hij ons niet verlaat, is de stap onszelf te laten zien naar anderen gemakkelijker. We blijven staan omdat we weten geliefd te zijn, ook als anderen ons laten staan. god is met je. Hij strijd met ons mee.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s