Durf imperfect te zijn.

Sommige mensen vallen regelmatig door de mand. Zo, dat is even een regelrechte binnenkomer of niet dan!

Natuurlijk zien mensen zo nu en dan iets van ons wat ze nooit verwacht hadden, maar of dat door de mand vallen is betwijfel ik.

Ik bedoel eigenlijk meer in de trant van: sommige mensen lopen vol van schaamte over wie ze zijn, over wat ze hebben ( gepresteerd), over wat anderen zeggen over hen, if erger nog … Ze schamen zich over wat men denkt dat anderen zouden kunnen zeggen of denken.

Eigenlijk proberen ze constant hun leven in een bepaald licht te zetten. Ze leven naar bepaalde verwachtingen van mensen, de maatschappij of gewoon naar warmen zoal voelt van wie ze zouden moeten zijn.

Ze doen niet alleen maar hun best om iemand te zijn, maar ze proberen in de vorm van perfectionisme zichzelf te beschermen om door de mand te vallen.

Perfectionisten hebben de neiging vooral van zich af te kijken en constant bezig te zijn met controle. Perfectionisten doen dit niet omdat ze het beter weten of kunnen, maar het draait in wezen om niets anders als goedkeuring en acceptatie.

Ze zijn gaan geloven in de belemmerende overtuiging dat ze zijn wat ze doen en hoe goed ze het doen. Een perfectionist is in wezen vooral gericht op wat anderen vinden over wie ze zijn.

Ik hoor soms mensen met trots zeggen dat ze perfectionistisch zijn. Ik geloof dat Brene Brown het bij het juiste eind heeft als zegt vanuit haar onderzoeken dat perfectionisme succes in de weg staat. Het leidt vaak tot depressie, stress, verslaving, en het mislopen van kansen.

Eigenlijk is perfectionisme niets anders dan willen bewijzen hoe goed je bent tov de ander. Je wil beter zijn om in ieder geval uiteindelijk niet minder te hoeven zijn. Als mislukt te worden gezien. Schaamte is hierbij het woord wat diep in ons verscholen ligt. Immers hoe zou de ander de imperfecte mens die je bent lief kunnen hebben?

Weet je Jezus leert ons dat niemand goed is behalve God. Dat we niet perfect zijn, maar we lezen ook in de bijbel dat God ons zo enorm lief heeft dat Hij zijn enige zoon gegeven heeft zodat we vrij kunnen zijn.

Vrij van wat? Vrij van het altijd maar proberen de beste te zijn. Perfect. Vrij van de verslaving van goedkeuring van mensen. Vrij van er altijd maar perfect uit te willen zien. Vrij van een perfect voorkomen zodat je je niet hoeft te schamen.

Weet je perfectie bestaat in wezen niet. Jij bent niet perfect. Deze wereld is niet perfect. Een perfectionist streeft naar iets wat niet werkelijk bestaat. Het is menselijk gezien onhaalbaar.

Hoe we ook bezig en wat we ook doen er zal altijd iets op aan te merken zijn. Dus zal er altijd iets van schaamte, teleurstelling, afkeuring en te verwijten zijn aan jou.

Weet je? God kent jou en heeft je lief gewoon zoals je bent. hij is de perfecte Vader. hij houdt van je. Laat los en leer je zelf lief te hebben. De vraag is immers of we de ander werkelijk lief kunnen hebben als we onszelf niet werkelijk lief hebben?

IMG_1366.JPG

Een gedachte over “Durf imperfect te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s