Een krachtig hart

in instellingen en bedrijven, verenigingen en organisaties, in de kerk zijn we veelal op zoek naar krachtig leiderschap.

En er is niets mis met krachtig leiderschap an sich, maar de vraag is hoe we er mee omgaan. Waar het vandaan komt en wat/wie het dient.

Rick Warren schrijft: het is je zwakte waarmee je anderen werkelijk kunt helpen en niet je kracht. (Eigen vertaling)

Dit heeft Warren niet zomaar ergens vandaan geplukt, maar hij haalt dat uit een brief van Paulus aan de korintiers. Hij schrijft daar:

Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader die zich over ons ontfermt, de God die ons altijd troost en ons in al onze ellende moed geeft, zodat wij door Ondervinden we tegenspoed, dan is het opdat u bemoedigd en gered wordt. 2 korintiers 1

Met andere woorden zegt palus dat juist onze moeilijke ervaringen, de tegenslagen, de fouten, de pijn , de omstandigheden waarin we gezeten hebben ons niet tot last zijn in de dingen die we doen, maar juist meewerken ten goede. Het is veelal juist onze kracht wat ons in de weg staat te doen wat goed is.

Soms verwachten we veel van krachtig leiderschap. Van iemand die precies weet wat te doen. We willen dat hij met de vuist op tafel slaat en zegt zo zit het, zo doen we het. Maar dat is geen kracht volgens de bijbel.

God laat ons zien wat werkelijk kracht is. Namelijk een klein kind dat naar de wereld kwam, bij gewone mensen die nog niets gepresteerd hadden. Jezus ging om met gewone mannen . Een willekeur van niet de krachtigste mannen qua opleiding en afkomst. En Jezus, hoewel een zoon van de Allerhoogste leefde een leven dienstbaar aan de beschadigde, kwetsbare mens. De dood laat ook niet direkt iets van kracht zien.

We zien dus dat Jezus uiteindelijk werd afgewezen door velen. Men zag nog slechts kwetsbaarheid.

Wat spreekt jou meer aan? Iemand die heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt en daarin is gegroeid en ontdekt heeft hoe hier mee om te gaan of iemand die je even snel zal zeggen hoe zaken op te lossen. Iemand die alles weet zonder het ooit zelf meegemaakt te hebben.

Wie kan een verslaafde beter begrijpen, een ex-verslaafde of iemand die er voor gestudeerd heeft. Wie kan je beter ondersteunen in rouw dan iemand die zelf iets of iemand verloren heeft.

Jouw issues zijn misschien niet fijn geweest, maar ik hoop dat je op een punt in je leven komt waar je het gaat gebruiken om anderen te helpen. Om anderen op de plek te krijgen, te helpen in hun groei vannuit jouw ervaring. Jouw kracht zit in je zwakheid. Je kwetsbaarheid biedt ruimte om krachtig te zijn in liefde. Kracht vanuit het hart.

Ik geloof dat God ons roept om krachtige leiders te zijn. Niet door om op onze strepen te staan, maar door kwetsbaar te durven zijn. Dat is een uitdaging, maar ik geloof dat het je leven zal veranderen. Niet iedereen zal grote bestuurlijke taken krijgen, maar wanneer we ons hart positief zullen uitdragen en laten horen wat God in ons heeft veranderd zal er iets bijzonders veranderen ook in harten van anderen.

IMG_1355.JPG

2 gedachtes over “Een krachtig hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s