innerlijke uitdroging.

10615983_1461035607495718_7332230868786474114_n

Sommige mensen zijn totaal op. Innerlijk uitgedroogd noemt Anselm Grunn dat. Niet meer in staat om te voelen. Niet meer werkelijk enthousiast te krijgen, maar ook niet echt meer echt verdrietig. Ze zijn emotioneel ongevoelig geraakt vaak vanwege depressie. Ze zijn als het ware afgesneden van de innerlijke bron vanwaar onze gevoelens gevormd worden, het hart.


Veelal raken zulke mensen meer en meer geïsoleerd omdat ze proberen zich in te leven, te voelen wat anderen beweegt maar ze kunnen er niet bij. Er ontstaat onbegrip bij anderen, maar ook degene die hier last van heeft kan hier niet goed mee uit de voeten. Voelt zich soms minderwaardig omdat hij of zij anders lijkt te zijn. Maar ook vanwege afwijzing. Ze raken geïsoleerd.


De vraag is hoe is de dikke laag van ongevoelig te doorbreken en kunnen we weer in contact komen met onszelf, onze gevoelens?


Ik geloof dat het begint om tot de kern te komen door te erkennen dat je moeite hebt te voelen. Dit te uiten naar God en enkele vertrouwenswaardige mensen. Delen noemen we dat. Iemand die deelt , laat een stuk van zijn hart zien. Dat betekent openheid, waar openheid komt ontstaat een begin van gevoel. Men kan geraakt worden.


Vaak is dat nu juist geweest waar men zich tegen beveiligd heeft. De grote angst. Echter men mag geraakt worden het is zaak om te leren om te ontdekken dat elk gevoel er toe doet. Sterker nog dat jij als individu er toe doet.

4 gedachtes over “innerlijke uitdroging.

  1. Soms is iemand te moe om zich te uiten. Vind ik erg verdrietig. Goed dat je hier een blog over geschreven hebt. Ik hoop dat je een vervolgblog schrijft over dit onderwerp. Ik zou hier meer dingen over willen leren!

    Like

    1. Weet je Bea, overgevoeligheid en droogte is eigenlijk qua bron niet zo verschillend. De vraag bij beide is waarom ben ik meer gevoelig. Wellicht heb je antwoord, daarmee is alles echter niet afgedaan . Ik zal proberen een blog over overgevoeligheid te schrijven. Ik heb gezien dat je volgt dus zie je het vast binnenkort voorbij komen. Bedankt voor lezen en reactie. Gr erik

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s