Systeem van deze wereld

Waarop is ons leven gebouwd? Welk systeem gebruiken we?

Is materialisme het systeem waar jij op vertrouwd? Misschien voel je je veilig als je geld in je broekzak hebt. Of ben je gehecht aan wat je allemaal hebt aan goederen om te laten zien wat je voorstelt in deze wereld. Geld en goederen passen in het systeem van de wereld , maar ze is geen onderdeel van Gods systeem. Het beste, mooiste is niet in geld uit te drukken. Is onbetaalbaar.

Of is je leven gebouwd op het hedonistische denken? Je leeft pas echt wanneer je je goed voelt. Wanneer je plezier hebt? Hoewel het fijn is wanneer je je goed voelt is het de vraag of het onderdeel is van Gods systeem. We zien in de Bijbel juist vaak dat God mensen een taak geeft die niet zo gemakkelijk is. Geluk is bij God meer een bijproduct wanneer je ontdekt dat je gewaardeerd , geliefd bent in Hem.

Is jou systeem misschien individualiteit? Ik red me wel. Ik heb niemand nodig en de ander moet maar voor zichzelf opkomen. Dit foet me denken aan Kain die ook zoiets riep: ben ik mijn broeders hoeder? Toen bleek al dat God anders in elkaar steekt. hij is liefde en waar liefde is daar kun je niet enkel aan je zelf blijven denken of leven. Liefde is om te delen.

Of ben je een socialist die denkt dat alles door de overheid vastgelegd moet worden? Wat de overheid zegt en doet bepaald wat waar is en belangrijk is of juist niet. We hebben allemaal te maken met politiek en we mogen ons verdiepen, maar politiek gezien is er geen werkelijke verlossing mogelijk. Alleen God kan mensen bevrijden.

Hoe meer ik kijk naar deze wereld, des te meer zie ik hoe we ons leven gebouwd hebben op wat we hebben. Wanneer we sterven kunnen we het niet meenemen. We willen ons goed voelen, maar wat heb je er aan als je rijk bent , je goed voelt, je onder je zonnebad ligt in je veel te grote huis en je Mercedes voor de deur, terwijl we weten dat onze buurman ,collega, landgenoot, jou hulp zouden kunnen gebruiken. Os het mogelijk dan nog steeds aan je zelf te denken? Het te verwachten van de politiek? Wie moet er opstaan?

Durven we de waarheid in ogenschouw te nemen en te zeggen dat we ons leven veelal gebouwd hebben op een systeem wat niet werkelijk houdbaar is. Lucas 12:15.
We kunnen bezig zijn met van alles, gericht op onszelf, maar wat zal dan de vrucht er van zijn? Misschien vragen die jij je niet echt stelt? Misschien heb je het idee dat wanneer je er aan denkt je dan niet echt vrolijk zult zijn en derhalve dus maar wat struisvogelijk politiek. Wanneer we echter voor onszelf leven is dat oud gedrag. Wanneer we God kennen vraagt dat nieuw gedrag. Bouwen op eeuwigheid in plaats van op vergankelijkheid.
Galaten 6:8.

Wellicht voel je enige druk als je dit blog leest. Misschien staat het je tegen of je denkt dat ik gelijk heb en gaat gewoon verder. Ik zelf besef ook dat veel zaken aards, maar gewoon noodzakelijk zijn of in ieder geval prettig om mee te leven. Wat nu doen? Ik geloof dat we mogen genieten, van onszelf mogen houden, maar met het besef dat het tijdelijk is. We mogen er van uitdelen aan hen die het nodig hebben. God geeft en wij mogen er het beste van maken. De vraag is waar is je hart? Bij je spul of bij God en de ander?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s