de kerk, ben ik.

download (8)Misschien een wat harde uitspraak, maar de kerk lijkt meer en meer  een plaats te worden waar we het allemaal gezellig met elkaar moeten hebben. waar  fun gemaakt moet kunnen worden en waar we  met  elkaar leuke dingen doen. natuurlijk allemaal in Gods naam.  Natuurlijk  onder de vlag van gemeenschap hebben met elkaar.

Met dit blog  reageer ik op het blog op gospelfellowships. Waar dit  min of meer ook gesteld wordt. ik moest gelijk denken aan de woorden van David Wilkerson hierbij. Hoe is het met ons gesteld. We  komen naar de kerk en we hebben geweldige muziek, goed opgezette preken en daarbij ook de juiste visuele materialen. Goede stoelen om in te zitten en relax te kunnen zijn. ook zijn de regels dusdanig  opgesteld dat  we zoals dat heet laagdrempelig zijn voor buitenstaanders, maar toch … hoeveel nieuwe mensen winnen we hier nu werkelijk mee? Als we al mensen winnen in de kerk, dan vraag ik me af hoeveel nieuw geboren christenen winnen we werkelijk of zijn het mensen uit andere kerken die zich elders niet meer thuis voelen?

download (9)De vraag is waarom gaan we nu werkelijk naar de kerk?  is het omdat we het gezellig hebben met elkaar? is het om de  manier waarop we de dingen georganiseerd waarbij we ons veilig en vertrouwd voelen? is het om te luisteren naar wat goede woorden en muziek?  Misschien missen we het punt dat we naar de kerk gaan om God gezamenlijk te eren. Om te leren hoe we Jezus moeten volgen. Hoe we opnieuw vervuld worden met kracht van de Heilige Geest voor de weke die op de zondag volgt.

Wanneer ik in de kerk ben hoor ik soms uitspraken, en doe daar eerlijk gezegd soms aan mee, over de lengte van de preek. Over hoe goed iemand kan preken. Over de muziek en de leuke liederen , maar ik hoor weinig mensen iets zeggen over de inhoud.  Ik vraag me soms af wat het inhoudelijk met hen doet. ook wat het met me zelf doet.

Ik geloof dat we iets machtigs hebben uitgeschakeld  in de kerk. we spreken in de kerk over God en over Jezus christus, over de heilige Geest en wat het woord ons allemaal zo te brengen heeft, maar in hoeverre is ze werkelijk levend aanwezig? In hoeverre staan we open voor wat God ons te zeggen heeft? Luisteren niet veelal naar preken die leuk gebracht worden om de geintjes in plaats van om de inhoud.  Zijn we niet geneigd de spreker leuk en aardig te vinden die ons iets leuks download (10)voorschotelt dan een lezer die ons de les leest?  Ik wil daarmee niet zeggen dat het allemaal fout gaat in de kerk en dat we de les gelezen zouden moeten worden, maar ik  vraag me af  wie er nog werkelijk geraakt worden in de kerk? hoe vaak word je nog werkelijk geraakt door Gods woord? hoe vaak word je diep van binnen geraakt om dingen te gaan veranderen in je eigen leven . besef je dat dat soms helemaal niet zo leuk is , maar pijn  doet van binnen?

Ik schets hier een wat negatief beeld van de kerk. ik ben een stuk milder in de praktijk hoor, maar wil even op deze kant zitten om ons bewust te maken van hoe we naar de kerk kunnen gaan en niet bewust zijn  van de gevaren van een oppervlakkig geloof.  Ik geloof dat oppervlakkigheid en een passieve houding  iets is wat satan ons graag wil geven. oppervlakkige preken en veel muziek om ons te onthouden wat werkelijk belangrijk voor ons is.

Laten we God zoeken en elkaar bemoedigen  om te komen en er voor elkaar te zijn om Christus  te verkondigen en zijn verlossingswerk voor jou en mij. laten we met blijdschap en betrokkenheid  op staan en Hem de eer geven die Hij verdient. Ik bedoel dan niet alleen op zondag, maar in ons hele leven. ik vraag me af hoeveel mensen door jou God hebben leren kennen. Laten  we opgaan  en met enthousiasme voor God ons opnieuw laten aanraken door Hem die alles voor ons heeft volbracht.  Laten we  vertellen over het koninkrijk van God , hier en nu. Laten we bewust worden dat we kinderen van Zijn koninkrijk zijn en als kinderen van Gods koninkrijk  gaan leven. laten we vertellen dat  God herstel wil geven aan een ieder. we geloven toch dat God herstel wil geven aan gebroken harten? of geloven we dat niet werkelijk meer.

images (40) Laten we met Kracht in de wereld staan. Kracht die we onder andere gezamenlijk halen uit de diensten op zondag in de kerk. de kerk de gemeenschap van gelovigen. Waar we samen een vuist kunnen maken om de vijand te verslaan.laten we de slapheid van de kerk overwinnen door op te staan en doen waarvoor we geroepen zijn. laten we keuzes maken, stappen zetten om Hem werkelijk te dienen. geloof  niet dat wekelijks naar de kerk gaan om geamuseerd t e worden dat dat ook werkelijk dienen is van God.

velen van ons  zullen moeten opstaan en achterlaten wat ons bind aan wat de wereld van ons verwacht. laten we onze tijd die we te veel achter de pc en tv zitten  besteden aan dat wat God  van ons verlangt. hoe dan ook zullen we veranderen. wanneer we ons op Hem richten zullen we veranderen en meer op Hem gaan lijken, maar wanneer we ons niet werkelijk laten raken zullen we veranderen. ons hart zal leeg raken en vervuld worden met datgene waar we ons mee vullen.  de vraag is  echter  in hoeverre dat ook werkelijk onze  interesse heeft.

17618_10151251872852681_178669265_nlaten we uit de kast komen en het lef laten zien dat we christenen zijn, werkelijke volgelingen van Jezus Christus. laten we doen wat Jezus deed. laten we God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. laten we ons hart  richten op de waarheid  en leven met een houding van waarachtigheid. laten we het werk doen waartoe God ons roept en ons niet laten weerhouden door angst. kortom wij zijn de kerk en de kerk kan krachtig zijn maar alten we onze kracht niet halen uit een methodiek  maniertjes, maar  laten we  werkelijk God zoeken. immers de kerk zijn wij, ben ik.

 

8 gedachtes over “de kerk, ben ik.

  1. Dag Marja Jan en Erik. Elkaar lang niet gezien…. Maar na dit stuk en de preek van David Wilkerson wil ik jullie laten weten dat God ook mij hier de laatste tijd erg bij bepaalde. Ik ben een paar keer bij Victory Outreach in Rotterdam geweest en dat heeft me heel erg geraakt. God legt dit ook op mijn hart : “baptism in anguish”. Ik ben met een aantal mensen aan het bidden en zoeken naar de Weg die Hij wil dat we gaan. Ik zie heel veel nood en het raakt me….

   Geliked door 1 persoon

   1. Idd lang niet gezien Janneke. De woorden David Wilkerson zijn indringend. Ik geloof, vanuit een oprecht hart gesproken. Ik geloof in de verandering die moet plaatsvinden in het hart van mensen. We kunnen trainingen, cursussen, therapie volgen of wat dan ook, maar wanneer er niets van binnen gebeurt is het allemaal maar een gevoel, gedachte of wat we zelf willen. Gods Geest overtuigd van Waarheid. Nml Jezus is Heer en brengt herstel in levens van mensen. Alleen in Zijn naam is er werkelijk eer te behalen. We kunnen buiten Hem om alleen pappen en nathouden. Echter in Jezus naam is er werkelijk Leven en vrijheid mogelijk. Dus moeten we niet schuwen dit te verkondigen. Maar dat kan nu maar op een manier. Nml wanneer we door de Geest gaan leven en van daaruit anderen aanspreken in alle oprechtheid. Dat laatste is iets waar het mi vaaksk aan schort. Echtheid van christen gaat vaak verloren in valse vroomheid helaas. Daarom moeten mensen opstaan en de naam van Jezus niet schuwen, maar mi begint het met relatie. Jezus kwam in relatie met mensen omdat hij echt was. Laten we echt zijn. In Jezus naam! Ik bid het.

    Like

 1. Het laagdrempelige gedachtengoed van Rick Warren hoort hier wat mij niet bij. De doelgerichte boekenclub met titels als Onderweg naar herstel is helaas “onderweg naar afbraak” gebleken.

  Like

  1. Tja,… Het is gemakkelijk negatieve zaken te vinden over leiders in de picture. Er staan over het internet. Van alles over leiders te melden. Er zijn complete sites die zowel Rick Warren als David wilkerson afkraken. En zo zou ik nog veel meer namen kunnen noemen.
   Qua herstel en Warren heb ik hier persoonlijk hele andere ervaringen.
   Maar oké men mag hier een bepaalde visie op hebben.
   Ik vraag me echter af hoeveelensen hebben God leren kennen door jou en mijn daden/woorden? Ik heb gezien en meegemaakt dat door purpose driven life veel mensen God ontmoet hebben. Ik heb gezien Joe mensen door Celebrate Recovery herstel gevonden hebben. Te danken aan Warren? Zeker niet. Wel aan God die gelukkig imperfecte mensen als jou en mij wil gebruiken. Mensen als wilkerson, Warren, ouweneel, osteen , Meyer, boytenbley, Petrus, Paulus, …. Een hele rij imperfecte mensen die naar ik geloof God lief hebben.
   Voorzichtigheid blijft geboden. We hoeven niet alles te slikken, maar mogen zoeken naar wat God te zeggen heeft dwars door imperfecte mensen heen Tinus.

   Like

   1. Je weet intussenwat ik van het gedachtengoed van Rick Warren en zijn christelijk opgeroepen toewijding als de Hitler jeugd in een volgepakt goedgelovig stadion in Anaheim (CA) in 2005 vind. Dergelijke dwalende herders die dan ook nog in januari 2009 een gladde praatjesmaker als Amerikaanse president mogen inzegenen durf ik niet voor in te staan. De bijbel is ook duidelijk over geestelijke verantwoordelijkheid over hetgeen ons gegeven wordt.
    In dat opzicht ben ik ergens gek genoeg blij met dit soort dwaalsporen die aantonen wat de brede, gemakkelijke weg naar geloofsafval is. En welke smalle uitweg we mogen zoeken om het werkelijke Koninkrijk van God te vinden volgens Mattheus 7. Met het tijdens Opwekking 2008 aangeschafte boekje Het Visioen en verder van David Wilkerson eigenlijk nauwelijks verbaasd over hetgeen er nu in onze snel veranderende wereld om ons heen gebeurt.
    Corona als doornenkroon in deze 40-doelgerichte dagen tijd naar Pasen 2020.
    Stekelig als een afleidend media virus. Een biologische, geestelijke oorlogsvoering als reeds geoefend in oktober 2019 met iets als “Event 201” Efeziers 5 & 6 brengen duistere dingen aan het licht. Hoe goed zijn we geestelijk voorbereid op de “dag van het kwaad”?

    Like

 2. Een blog om over na te denken. Dank je wel! Denk ook dat dagelijks gebed voor gemeenteleden en voorganger en kerkenraad heel belangrijk is. God doet het onmogelijke. Hij kan opnieuw het Woord centraal zetten in een gemeente of kerk. Of in iemands leven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Klopt helemaal wat je beschrijft en wat mij raakt dat je over methodieken schrijft.
  Regels en veel protocollen dat zie je in de kerk vaak terug. Maar waar het daadwerkelijk omgaat is een relatie met onze hemelse vader.. openstellen, stappen durven zetten. En dwars door de stormen heen gaan samen met God. Dan kan je veranderen en kom je steeds dichter bij Jezus. Maar helaas durven dit niet veel mensen. Dan kan de voorganger elke zondag zulke mooie bemoedigingen/ wijsheid vertellen. Maar het begint echt bij je zelf..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s