oorzaak en gevolg?

obesitas_man_335Onverstandig leven gaat ten koste van onszelf. wanneer we onverstandig omgaan met eten, te vet en te veel eten dan zal het gevolg zijn dat we  niet alleen maar dik worden, maar ook dat we de kans vergroten om vroeg te sterven. Om hart en vaatziekte te krijgen.

Roken  is ook zoiets. Het is erg slecht voor onze gezondheid en zorgt voor  een grotere kans op longkanker.

Wanneer we slecht omgaan met  de mensen om ons heen . wanneer we mensen belazeren en slechts leven voor eigen gewin. Ik gericht zijn dan zullen we waarschijnlijk heel veel relaties hebben in ons leven waarvan er echter maar weinig beklijven en dus leven we van de ene naar de andere verbroken relatie en het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat er steeds minder mensen zullen zijn die jou vertrouwen. Kwestie van oorzaak en gevolg?

Als we echter doen wat goed is. als we goede keuzes maken zou het ons dan allemaal voor de wind gaan? komt het dan altijd goed?  overkomt ons nooit meer iets?  Worden we niet meer ziek?  Krijgen we ziektes meer en kwalen. Wanneer we gezond  eten krijgen we dan geen hart en vaatziekten. Geen longkanker als we nooit gerookt hebben.?

Als we mensen goed behandelen zullen we dan niet meer teleurgesteld raken. zullen we nooit meer afgewezen worden wanneer we oprecht zijn ? nooit meer gebroken relaties? Ook die komen dan nog altijd voor! We leven in een wereld waar deze zaken  gebeuren.

Toch geloof ik oprecht en durf ik te beweren dat wanneer ons hart gericht is  op het doen  van goede dingen in osn leven . wanneer we gericht zijn op onze  persoonlijke gezondheid we daar de vruchten van zullen plukken. We zullen dan  minder vaak ziek worden in de regel.  Wanneer we ziek zijn zullen we gemakkelijker herstellen. Omdat we meer weerstand  hebben.

Wanneer het gaat om vriendschappen en relaties zullen we merken dat wanneer we daar oprecht tijd en  energie in steken we dit ook terug zullen ontvangen.  Wanneer we anderen respecteren zullen we ook gerespecteerd zijn.

m1fy2lrbj1r3_800Wanneer we ons leven lang slechts van anderen geprofiteerd hebben zullen ze ons profiteurs vinden en zal uiteindelijk d prijs daarvoor betaald worden. en wanneer we altijd gericht zijn op geld en status, zullen we misschien wel oud worden in een Mercedes sport, maar we zullen er alleen in  zitten wanneer we oude en grijs zijn omdat een normaal mens van onze leeftijd ons niet meer zien zitten.

Egoïsme is een gevaarlijk spel. Hebben , hebben, hebben levert uiteindelijk niet werkelijk iets op.  je zult uiteindelijk teleurgesteld zijn. alles wat we vergaren aan have en goed zal van weinig of generlei waarde zijn uiteindelijk.  Iemand die zich zijn hele leven heeft volgevreten zal  zijn laatste dagen  met het water voor de dokter moeten. iemand die  verkeerd e keuzes maakt op andere terreinen van zijn leven zal daar de vrucht van dragen.  zo zal iemand die nooit om anderen heeft gedacht eenzaam sterven.

Ik wil hier natuurlijk nog een vrome noot aan toe voegen. Gods woord , de Bijbel zegt dat we goed moeten doen. goede keuzes moeten maken. wie ontzag heeft voor de Heer , zal lang leven, maar wie  dat niet heeft, sterft vroegtijdig. Lees maar ff na in spreuken  10:27

 Is het nu zo dat alle ongelovigen vroeg zullen sterven?  Ik geloof dat niet de precieze strekking is van deze spreuk. Ik geloof wel dat de betekenis is dat wanneer wij niet goed omgaan met wat ons is gegeven, als we niet rechtvaardig leven, wanneer we  onwijs handelen en Gods weg in de wind slaan, we veel zegen mislopen. Wanneer we niet gericht zijn op Gods eer en de relatie met hem en de mensen om ons heen we  daar de negatieve vruchten van zullen  plukken.

judgment-day-terrorWanneer we ons echter richten op wat God van ons vraagt zal hij ons een  leven geven die niet altijd gemakkelijk is, maar waarin we hem kunne vertrouwen de rots op wie we kunnen bouwen. waarop we vast kunnen staan, terug kunnen vallen en in relatie leven. in gemeenschap leven met hem, zelf en onze broeders en zusters.

Het gaat niet om veroordeling na de dood. Ik spreek hier niet over hemel en hel of over veroordeling maar  gewoon over  ons leven hier en nu . over wat het gevolg is op termijn.  Over keuzes maken. Wanneer we kiezen voor het goede zal het goede ook het gevolg zijn . wanneer we kiezen voor  redelijkheid  zal redelijkheid het gevolg zijn. wanneer we kiezen voor middelmatig leven zal het middelmatig eindigen. Wanneer we een leven leven in rottigheid zal het rot met ons aflopen.

 Bangmakerij? Misschien , maar niet zo bedoeld het is vooral  bedoeld als uitdaging . een uitdaging om het beste te kiezen boven het goede. Gods weg is de beste.

5 reacties

  1. Marga schreef:

    Is zo ja, je ‘trekt aan’ wat je zelf geeft en uitstraalt. Alhoewel ik niet weet of dat altijd op gaat….een kind geeft niets slechts nog, toch zijn er veel kinderen die wél iets slechts krijgen….

    Like

    1. erik schreef:

      idd marja, er is veel waar men niet zelf schuldig is. toch kunnen we ook hier keuzes maken hoe er mee om te gaan. er zijn zaken in ons leven waar we zelf genade nodig hebben en ook zaken waar we genade mogen schenken. waarom omdat dat is wat Jezus ons leert. Gods genade is zo groot voor ons, maar hoe groot is onze genade voor anderen?

      Like

      1. Marga schreef:

        Ja klopt zeker Erik wat je zegt. Vroeger zat ik in de slachtofferrol, kon er niet mee omgaan. Pas in 2007 heb ik vergeven, echt vergeven…en dat is een grote bevrijding, het leven wordt er een stuk ‘makkelijker’ door. Je krijgt weer lucht om het zo maar te zeggen. Voor mij was Jezus nog niet in beeld in 2007, maar goed, Hij was er natuurlijk wel, al had ik dat toen nog niet door…

        Like

  2. Jedidja schreef:

    Dank je wel voor het schrijven van deze post! Een soort bewustmaking, denk ik?

    Like

    1. erik schreef:

      bewustmaking is misschien niet het juiste woord Jedidja. ik denk eerder aan bewustwording.

      Like

Een reactie plaatsen