het middelste persoontje

In een boekje wat ik las over contextuele therapie( verlangen naar erkenning van Gerrie Reijers van Buuren) zien we dat mensen vaak emotioneel veel te dragen hebben in het leven. maar wat mij persoonlijk enorm aansprak is het beeld van het middelste persoontje.

Gerrie omschrijft een mens als het ware bestaande uit 3 personen die ze uitbeeld als playmobile poppetjes. Een klein poppetje wat staat voor ons diepste zelf.  Puur met al zijn dromen en  verlangens.  het grootster poppetje staat voor ons volwassen zelf.  Het middelste poppetje  staat echter voor  wie  zijn geworden.  eigenlijk is het het kleine poppetje met allerlei attributen  waarmee het zich groter en groter heeft gemaakt.  zo groot zelfs dat het kleintje vaak niet meer terug te vinden is.  attributen die nodig waren ter bescherming, ter verdediging van het kleine  ongerepte kind in hen.

De gedachten die ik nu heb zijn:  wat zijn  jouw en mij  verdedigingsmiddelen geweest waar je tegenaan loopt en wat jou innerlijke kind met al zijn dromen en verlangens, met al zijn mooie eigenschappen zo heeft overschaduwd?

Veel mensen lopen aan tegen de emotionele bagage die ze gaandeweg het leven hebben opgedaan. Ze hebben zich aan alle kanten verweerd en beschermd, gevochten.  Soms waren er methodes  die gewerkt hebben om  jezelf te beschermen tegen  allerlei zaken en soms heeft er niets van al deze dingen gewerkt schijnbaar  en ben je  teleurgesteld geraakt. Je vraagt je wellicht af of er überhaupt een weg naar vrijheid is.

Sommige mensen zitten jarenlang in begeleiding, therapie en lijken geen steek verder te komen terwijl anderen  beweren dat  er redding is wanneer je Jezus leert kennen.   de vraag is voor mij niet of Jezus vrij maakt. Ik weet dat het zo is.  de vraag is of we ook werkelijk vrij willen komen?

Veel mensen houden pertinent vast aan wat hen hun leven lang blokkeert om te zijn wie ze in wezen  willen zijn. sterker nog, om te zijn wat God in hen heeft gelegd.  Ze negeren hun passie en verlangens om maar te kunnen functioneren naar eigen believen en zeggen dat ze vrij willen zijn, maar komen niet tot hjet punt van overgave aan degene die hen juist  vrij zou kunnen  maken.

Jezus probeert duidelijk te maken dat het leven met Hem niet gaat om wetten en regel, maar ook niet om slechts voor onszelf te leven. waar gaat het dan wel om?  Waarom zouden mensen dan nog plannen maken en ambities hebben?  de vraag is niet of we deze plannen mogen maken, maar aan wie we deze plannen opdragen. Voor wie we het doen?

Weet je ? God is goed en houdt van je en wil je  leven drastisch veranderen, maar veelal wij verwachten dat hij in gaat grijpen in ons leven, wat hij overigens al heeft gedaan en nog altijd wil doen, maar vaak willen wij geen deel hebben aan zij n plan met ons leven. we verlangen er enerzijds naar om ons kleine persoontje  de ruimte te geven, maar blijven hangen in ons middelste popje. Gewapend tot de tanden om te voorkomen dat iets of iemand ons beschadigd.

Wat is het geweldig te weten dat Jezus voor ons specifiek is gekomen. voor jou en mij. voor beschadigde mensen . voor mensen die hulp nodig hebben in het leven. zieke mensen, zondige mensen, beschadigde mensen, slechte mensen,…. Hij is gekomen om ons te helpen te veranderen. durven we Hem toe te laten? Een klein stukje , een klein beetje alvast?  Jezus zegt : ik besteed mijn mijn tijd niet aan mensen die denken dat ze al goed genoeg zijn. (zie Luc 5:32)

Jezus wil ons helpen, willen wij geholpen worden. durven wij hem te zoeken, te vragen , aan te raken, te vragen, om herstel, genezing, bevrijding? Durven we ons hart te openen zodat Hij Zijn Geest kan laten werken in haar?  Durf je je dromen te vertellen, je passie uit  te leggen gewoon onder woorden te brengen? of blijf je het verstoppen uit angst en schaamte.  Misschien zelfs begrijpelijk dat je bang bent en beschadigd, maar datgene doen wat je altijd hebt gedaan zal je brengen wat het je tot nu toe gebracht heeft. De situatie zal het zelfde blijven. Misschien in een andere context of op een andere manier het zelfde brengen, maar Jezus wil totale verandering brengen  durf je de stap te nemen?

kijk ook eens op de site van Gerrie Reijersen van Buuren door hier te klikken kom je bij een aantal artikelen van haar uit

5 gedachtes over “het middelste persoontje

  1. Ja idd. Inmiddels heel assortiment poppetjes. Had al enige kennis opgedaan met familie opstrllingen. Hierbij maak ik al gebruik van stenen , stukjes hout, tekeningen etc… Nu in deze vorm staat persoon zelf centraal en niet het systeem. Beide erg leuk. Wil eigenlijk in loop volgend jaar ergens deze richting op met een studie. Wordt waarschijnlijk familieopstellingen.
   Bedankt voor je info. Kwam het boek op jouw site tegen. Tevens wat andere dingetjes gedownload.

   Like

 1. Dank je Erik. Twee kanten die ik graag wil noemen. Enerzijds is het beeld van de poppetjes illustratief. Het kleine poppetje zoals God ons heeft geschapen. Maar we zijn wel gevallen mensen! Juist daarom is de Heere Jezus gekomen om ons vrij te kopen van de zondemacht. Als vrijgekochten mogen we groeien naar wie we zijn IN Christus. Het tweede wat ik wil noemen heeft te maken met het eerste. We leven wel in deze gevallen schepping. Er is zo veel wat pijn en verdriet kan doen. Hoeveel mensen zijn niet beschadigt geraakt in het leven. En in verschillende situaties ook nog eens door medegelovigen. De geloofsgroei wordt zo gemakkelijk gestagneerd doordat we muren rond ons hart bouwen. Ter bescherming en omdat we vaak niet meer kunnen in eigen kracht. Gelukkig dat de Heere ons van bovenaf ziet, ondanks onze muren.Zijn Heilige Geest is het die Zijn genezende en bevrijdende werk wil doen. Maar Hij gebruikt daarvoor vaak broeders en zusters die vanuit kennis van contextuele pastoraat en gewone levenservaring terzijde staan. Hartelijke groet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s