een beschadigd lichaam.

Tijd heelt alle wonden zeg men vaak.  Dit is een leugen die mensen zich zelf of anderen  vaak voorhouden.   Vaak  word dit  gezegd om daarmee zelf de kop in het zand te steken aangaande onze verwondingen of teleurstellingen in het leven.  ten aanzien van de ander gebruiken we het vaak als een goedkope manier  om de ander moed in te spreken.

Eigenlijk komt het er op neer dat je met zulke uitspraken ontkent dat je hulp nodig hebt. Rick Warren zegt zoiets als  “denial is not only a river in Egypt”.  Ontkennen is niet de oplossing voor wat dan ook.  wanneer we ontkennen dat we beschadigd zijn, zijn we dan  wel in staat om goed te functioneren?  Ik denk  dat we dan best nog in staat zijn tot redelijk goed functioneren soms. Dit hangt  ook af van de beschadiging, maar  wanneer we nooit werkelijk durven toegeven op een bepaald gebied beschadigd te zijn zullen we daar altijd  gevoelig zijn.

Wanneer we ons verwond hebben bij en een grove snee in onze vinger hebben opgelopen zal deze wond, als we er niks aan doen, beginnen te etteren en te zweren. De wond wordt  groter  en en een andere uitspraak is dan het klopt als een zwerende vinger. We  vergeten niet zomaar een zwerende vinger, we worden ons er goed bewust van dat we gewond zijn. hoe meer we  bezig zijn onze wond te ontkennen hoe harder dat hij begint te kloppen in ons leven en des te meer we ons  er bewust van worden.

We kunnen proberen onze wonden  te blijven verstoppen, maar uiteindelijk zal het toch zichtbaar worden voor anderen. ik geloof dat  men aan mensen kan zien of ze inderdaad gewond zijn geraakt op een bepaald gebied.  Ik denk niet dat het erg is dat je gewond bent geraakt, maar het is wel erg dat je je wonden ontkent.  Je liegt dan in wezen  over hoe je in het leven staat.

Hoe gaat het met je? Is een vraag die we gauw stellen aan iemand. Het antwoord is al gauw zoiets  als: het gaat goed hoor en bij Julie?  Het gaat echter vak gewoonweg niet goed met ons.  Vaak is dit ook wel te zien aan de ander, maar de vraag is of we het ook wel werkelijk willen weten hoe het gaat met de ander.

tijd heelt  geen enkele wond.  Wel kunnen wonden herstellen door goede zorg. mensen die om je geven, mensen die je helpen, met je spreken over hun eigen wonden om zo ook stappen te kunnen zetten naar herstel. We hebben elkaar daarvoor nodig. Ik geloof dat  God ons aan elkaar ook heeft gegeven om elkaar daar ook in tot steun  te zijn. niet om te ontkennen en om de brij heen te draaien.

Wij zijn het lichaam van Christus. Wanneer iemand dus verwond is, is het lichaam verwond.  Ik geloof dat het nodig is  dat wonden  goed verzorgt worden.  vaak worden mensen die  zeggen gewond te zijn als zwakken gezien. Ik geloof echter wanneer iemand durft te bekennen gewond te zijn dat hij een van de sterken is. hij durft namelijk zichzelf te laten zien. ik geloof dat dat nu juist  is wat we in het lichaam, de kerk ,  vaak missen. Mensen die werkelijk naar zich durven laten kijken door God in de eerste plaats, maar  ook door de ander.

Wat zouden we veel van elkaar kunnen  leren wanneer we zouden durven erkennen dat we ook ooit ergens wonden in ons leven hebben opgelopen. Dat we  daar in sommige gevallen herstel voor hebben gevonden en waar dat niet zo is dat we dat graag zouden willen vinden met  behulp van de ander.  als we op deze wijze op zoek zijn naar herstel? Dan geloof ik inderdaad dat God ons tijd geeft. Tijd om te helen. Tijd om zelf hersteld te worden, maar ook tijd om anderen te helpen met hun herstel.  Niet door passief te gaan zitten wachten, maar door persoonlijk op zoek te gaan naar wat we  voor anderen kunnen betekenen, gewoon zo als we zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s