Onzeker als ik ben

Ik daag je uit!                 

Natuurlijk weet ik  als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. om anderen te ontmoeten. hoe belangrijk  het is om God te ontmoeten.  ontmoeten is niet voor niets mijn persoonlijke thema. Het ligt erg  dicht bij me. Ik  heb het nodig om anderen te  zoeken en te ontmoeten om zo ook mijzelf te leren kennen. tegelijk  is dat voor mij  geen moeten maar een ontspannen manier van erkennen dat ik  niet mijzelf kan zijn zonder God te ontmoeten. dat ik niet de ander werkelijk  de ander kan ontmoeten zonder  daar te beginnen waar ik zelf gekend ben en waar Hij zich door mij laat vinden of … misschien moet ik zeggen dat Hij mij heeft gevonden, uitgevonden, bedacht en er dus al was en hij mij als eerste ontmoet heeft zelfs al voor ik was.  …. Ingewikkeld?  Hmmmm…  misschien!

Ik schrijf een hoop op  deze site. Een hoop waar ik behoorlijk zeker van ben, maar er is ook nog een hoop waar ik gewoon onzeker over ben.  meestal overschreeuw ik mijzelf daarin een beetje, maar door ze op te schrijven en onder woorden te brengen worden dingen duidelijker. Ik ben een zoeker. een zoeker die soms zoals Boele Ytsma het ooit eens schreef zo nu en dan een beetje “van de kaart” is.

Onzekerheid speelt een rol in mijn leven. iets wat ik soms probeer te compenseren.  Ik heb echter geleerd waar  deze liggen. Al ga ik soms toch over de grens. Onzekerheid  is  niet zozeer lastig, maar vooral ook veranderend. Het brengt je  soms immers waar je niet wil zijn. over je grenzen. In ander gebied waar je de weg niet kent. Onzekerheid is  niet erg op zich als het maar niet de baas word van wie je in wezen bent.

Ik heb ontdekt dat ik onzeker mag zijn. dat ik naar woorden mag zoeken. dat ik andere keuzes mag maken dan men van mij verwacht. Dat ik mag twijfelen, maar dat ik niet moet blijven hangen in onzekerheid.  Soms zijn tijden onzeker. Wij weten immers niet wat er allemaal komt en hoe dingen in elkaar  zitten. wat we wel mogen weten en dat is mijn persoonlijke houvast. God is zeker! God is trouw! God is vast! God is stevig! God is de veilige schuilplaats waar ik naar terug kan keren als ik de weg heel even kwijt ben. dichterbij dan ik soms ervaar. Dichterbij dan anderen me soms doen geloven.

Ik ben soms onzeker door hoe anderen  met zaken omgaan. Ik ben soms onzeker dat anderen het beter weten dan ik. en weet je … soms is het waar. soms weten anderen dingen beter, soms gaan anderen op een leukere manier met dingen om , soms zijn ander op een ander manier goed in dingen. Ik echter heb geleerd dat ik uniek ben.

Ik had gisteren een gesprek met een aantal vrienden en weet je  dat ik zulke  gesprekken erg fijn vind. Waar het ging over zaken waar we goed in zijn. niet beter zijn dan anderen. niet een test over hoe intelligent we zijn. niet wat voor punten we scoren, maar gewoon over wie ben je en waar ben jij  nu goed in . meestal weten we best waar we niet goed in zijn. we kennen veelal onze zwakke punten. We zijn aardig zeker over waar we volgens eigen zeggen falen in het leven, maar  durven we ook te zeggen waar we goed in zijn?

Ik ben goed in het luisteren naar mensen. niet  dat ik nooit iemand in de rede val. Niet dat ik nooit verkeerd interpreteer, maar door op te letten en te kijken , te voelen wat er diep in ze beweegt. Ik ben goed in het  doorzien van diepere lagen bij mensen. waarom zeg je dat? Waarom zou ze dat gedaan hebben? om zo tot nieuwe vragen te komen. ik ben niet zo welbespraakt en gebruik simpele woorden, tegelijk is dat mijn kracht om in eenvoud soms te kunne doordringen, maar mijn grootste kracht is dat ik open sta voor de ander en een echte vriend ben door dik en dun. Ik heb een lange adem en ga op mijn doel af en doe dat meestal op andere manieren dan anderen van mij verwachten. Eigenzinnig zou je me kunnen noemen.

Is dit allemaal hoogmoedig om dit zo te  stellen? misschien vind je dat. Prima, misschien is dit blog niet voor jou. Het is niet mijn bedoeling om op te scheppen over allerlei zaken in mijn leven of om dingen van mij persoonlijk te bandrukken. Het is mijn bedoeling om van jullie eens te horen wat is er specifiek in jou leven waar je goed in bent. ik daag je uit om drie dingen te noemen in een reactie op dit blog. laat eens zien wie je bent en waar je voor staat. Wat je in huis heb aan positiviteit.  Laat zien wat God jouw persoonlijk heeft gegeven. durf je dat?  Ik daag je uit!

2 reacties

  1. Shaira schreef:

    Het moet God geweest zijn dat ik op deze site terecht ben gekomen. Ik liet mijn gedachten gaan in het verhaal die geschreven is over onzekerhied. Ik wil heel graag mijn gevoelens delen over deze onderwerp. Ik geloof in God en weet dat hij altijd voor mij klaar staat. In somige momenten heb ik enorme twijfel en wordt ingesloten in onzekere situatie waardoor mijn angstgevoel groter wodt gemaakt door allerlei scenario in mijn hoofd. Soms zoek ik een vluchtweg en soms laat ik het gewoon gebeuren en weten dat het niet zo is. Mijn onzekerheid is niet door mijn eigen toedoen. Het is mijn verleden die mij nog steeds achtervolgd. Ik hoop dat ik iemand om deze site vind, waarmee ik mijn gedachten kan delen. Ik ben zo blij dat ik deze site heb gevonden.

    Like

    1. erik schreef:

      Hoi shaira, er zijn veel zaken in het leven waar we onzeker over kunnen zijn. Ik ken je niet persoonlijk volgens mij, leuk dat je toch mijn blog gevonden hebt. Dat is niet helemaal toevallig. Er zijn veel zaken die ons, wanneer we ons er door laten leiden, ons onzeker maken. allereerst zijn dat onze gedachten. Immers hoe vaak denken we niet dat wij er niet werkelijk toe doen? Wie zijn wij nu helemaal? Hierop volgt ons gevoel. We voelen ons klein, bang, nietig misschien. Onze gedachten gevuld met onzekerheden en gevoelens die ons omlaag halen. Wat is het mooi dat God altijd dezelfde is en Zijn woord nooit veranderd. Misschien kun je psalm 139 eens lezen. De versie van Het Boek vindt ik het mooist. Je zult ontdekken dat veel zaken wellicht onzeker mogen zijn , maar Je bent door God de Vader gewild. Hij heeft je nieren gevormd. Je bedacht voor de grondlegging van de wereld. Dit te weten , te omarmen geeft ons ruggengraat , stabiliteit die we zo nodig hebben in het leven .

      Leuk je hier te ontmoeten. Hoop zo een begin te hebben gemaakt met een vruchtbare conversatie.

      Gr. Erik Velema

      Like

Een reactie plaatsen