Is jouw leven de moeite waard?

Het is goed om zo nu en dan eens na te denken over het leven wat je leeft.  het is een deel van het mens-zijn dat we ons verdiepen in het leven. dat we er over nadenken, erover spreken, het onderzoeken en onszelf een mening vormen. Is het leven de moeite waard?

Nadenken over wie we zijn of over wat we doen en waarom , zegt iets over hoe we in het leven staan. Dat we ons leven  beschouwen is belangrijk voor onze persoonlijke groei, onze ontwikkeling en verandering.

Kritisch zijn.

Veel mensen zullen zeggen dat we niet te veel moeten nadenken, maar gewoon het leven leven zoals het komt. toch weten we dat als we  niet kritisch naar ons leven kijken we onze visie en richting zullen verliezen. Het is belangrijk om na te denken over ons leven. over de keuzes die we maken.                                             

(zie Lukas 14:28-30)

Want wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen, om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachen 30 en zeggen: “Die man begon te bouwen, maar het karwei afmaken kon hij niet.”

Veel mensen willen gewoon bij de dag leven. natuurlijk  kunnen we ook slechts bij de dag leven. immers gisteren is reeds voorbij en morgen  is nog niet gekomen, maar tegelijk  kunnen we  wel gebruik maken van ons gezond verstand.

Koers bepalen

Nadenken over het leven  wil niet zeggen dat we  het ook in de hand hebben, maar  toch bepalen we zo wel de richting die we uit gaan.  nadenken over de koers is van belang om te weten waar we zullen eindigen. We kunnen niet  zomaar  ergens heen gaan en maar zien waar het ons brengt. 

Veel mensen  denken niet echt na. Ze lopen slechts anderen achterna. Ze willen overal aan meedoen, maar hierdoor ontstaan enorme maatschappelijke problemen.   Juist wanneer de tijden moeilijker worden zul je zien dat veel mensen  terecht komen bij de budgettering. Ze willen hoe dan ook vast blijven houden aan het levensstandaard wat hen als het ware  wordt voorgespiegeld door anderen. (vrienden, maar ook media, maatschappij) ze willen  de duurste mobiele telefoons, dure PC’s , flatscreens, het liefst groter dan die van de buren. nieuwe auto’s, het liefst twee zelfs.  dure vakanties en zo ver mogelijk weg,  allerlei luxe om dat ze vinden dat ze er recht op hebben. ze werken immers hard.

bankroet

Ik hoop dat ik een beetje duidelijk kan maken dat wanneer we ons leven niet zelf leven, maar door anderen laten bepalen we op allerlei gebied vastlopen.  Niet alleen financieel, maar ook geestelijk. Veelal eisen we van onszelf nog meer dan van de ander, met als gevolg dat we ons beter voor proberen te doen dan we zijn. we gaan er aan ten onder. Geestelijk, financieel raken we totaal bankroet.

Laten we nadenken over ons leven. wie we wel en wie we niet volgen. Wat is wel en niet belangrijk. waaraan doen we wel en niet mee, maar vooral willen we onszelf zijn of willen we zijn wat anderen van ons verwachten. 

Verantwoording nemen

Het is van belang dat we verantwoording durven nemen voor ons leven.  karakter ontwikkelen. Natuurlijk kunnen anderen ons helpen en wij anderen. niets mooier dan dat, maar  we mogen vrij zijn en laten we op die weg voortgaan. Dan zal ons leven  beloont worden. we zullen een leven leiden wat uniek is. we zullen anders zijn dan anderen.  niet meer van hen afhankelijk . ons geluk is dan niet meer afhankelijk van wat we al dan niet hebben, maar van wie we zijn.  is je leven gericht op het doel wat God met je leven heeft? Of op je eigen doel? Of het doel van de ander. dat is nog wat ik achter wil laten. Iets om over na te denken misschien?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s