Vergeving: ruimte om te groeien in vrijheid!

Is het werkelijk mogelijk?

Is het werkelijk mogelijk om lief te hebben wanneer ons iets is aangedaan? een moeilijk onderwerp voor mij  om over te schrijven. Als we eerlijk naar onszelf kijken valt daar natuurlijk  van alles over te zeggen. wanneer jou iets ernstigs is aangedaan, je bent misbruikt, gebruikt, mishandelt, verkeerd behandeld, verraden,… is het dan nog steeds mogelijk om lief te hebben?  en als we daar dan over nadenken, gaat het er  om of we ook daadwerkelijk in staat zijn  om onze daders lief te hebben.

Antwoorden zijn niet simpel te geven en wellicht geeft ook dit verhaal niet direct een antwoord op jousituatie en manier van omgaan met wat jou is overkomen of hoe jij over dingen denkt. De bedoeling is dat dingen bespreekbaar worden.  in ieder geval wil ik het hebben of we dader van misbruik, mishandeling, etc.. nu  wel of  niet lief zouden moeten hebben.

Kan ik werkelijk liefhebben?

Wanneer we een tweeledige houding hebben inzake liefhebben , wat overigens zeer gerechtvaardigd lijkt, kunnen we wellicht toch stellen dat wanneer we leven met deze tweedeling niet werkelijk ten volle  zullen leven. ik bedoel hier  met de tweedeling dat we  ieder ander lief kunnen hebben, maar niet diegene die ons iets heeft aangedaan. 

Vergeving is een geweldig goed in deze.  tegelijk  klinkt vergeving  wel mooi, maar is  is  ze in de uitvoering erg lastig.  Misschien is het hierom: we weten niet goed  wat vergeving nu werkelijk inhoudt. Veelal denken we  aan de welbekende mantel  die alles bedekt of de doofpot waarin we alles zouden moeten stoppen. Liefde bedekt tal van zaken, maar de waarheid is en blijft de waarheid en die meten we onder ogen komen als we herstel willen in ons leven.

De weg die genade heet.

Vergeving is als het ware een reis , een weg naar herstel . genade is daarbij het grote gebaar waarmee we degen omhelzen die ons iets hebben aangedaan.   Iedereen die te maken heeft met misbruik komt deze weg ergens tegen. De vraag is echter of we deze weg verder zullen bewandelen of  dat  we kiezen om verder te gaan op onze oude weg.  De oude weg is te blijven kiezen voor de tweedeling in liefhebben. Liefhebben die ons liefhebben en die ons iets hebben aangedaan  verachten.  De nieuwe weg is  om ook onze vijanden lief te hebben. 

Iedereen gaat zijn eigen weg. En maakt zijn of haar eigen keuzes. Wanneer we echter werkelijk vrijheid willen ervaren is het van belang  om  je gevoelens toe te laten. Te beseffen dat je gevoelens er mogen zijn. ook je boosheid en teleurstelling. We hoeven geen maskers te dragen of ons anders voor te doen . veelal wordt  gezegd dat we moeten vergeven en loslaten.

Loslaten is het gevolg van vergeving.

Wanneer we werkelijk vergeven is loslaten  een gevolg.  Wat ons is aangedaan heeft echter wel zijn sporen nagelaten.  Soms lichamelijk, soms geestelijk en/of emotioneel. Dit kunnen we nooit omzeilen. Wanneer iemand mij heeft mishandeld en ik heb daar lichamelijk letsel aan over gehouden kunnen we  de dader vergeven, maar nooit zeggen dat we ere geen hinder meer van ondervinden in ons leven.  dit zou ontkenning zijn en ons juist verder van herstel afbrengen.

Het is van belang om te leren dat  we doen wat nodig is  van onze kant om te vergeven en te herstellen.  De ander liefhebben in deze is van wezenlijk belang.  Hierbij zijn keuzes belangrijk. de keuze om daadwerkelijk lief te hebben is niet de gemakkelijkste weg.  Dit betekent immers dat we onder ogen moeten zien wat ons is overkomen en wat het met ons gedaan heeft. Ook is het van belang dat we de ander die ons iets heeft aangedaan hiermee confronteren.

Het gaat niet slechts om ons zelf!

Het is zaak dit  te doen vanuit liefde en niet vanuit  wrok.  Wanneer we handelen uit boosheid  zal het gevolg zijn dat de ander ons ook zo tegemoet zal komen.  het is goed om te leren  dat we de fouten van de ander niet  hoeven te accepteren, we mogen deze fouten zelfs haten, maar  het is van belang dat we de waarheid zeggen vanuit liefde.  Waarachtig liefhebben  betekent dat we het welzijn van een ieder op het oog hebben. niet allen dat van onszelf, maar ook van de  andere betrokken personen(al of niet deelgenoot in het verhaal) , maar ook dat van de dader.

Soms is het goed om iemand direct te confronteren , soms is het echter verstandig om daarmee te wachten of iemand anders daarbij te raadplegen.  Het gaat er om dat we  niet langer slachtoffer zullen zijn, maar op zullen staan en iets gaan ondernemen. Het is goed om de waarheid te dienen. Niet slechts voor ons zelf , maar ook voor  mensen die die slachtoffer zouden kunnen worden.

Onderscheidt de leugen dat het allemaal zo moeilijk niet is!

De waarheid is belangrijk. Echter de waarheid , Liefde en genade dienen elkaar . als wij de waarheid  bespreekbaar maken worden we zelf vrij, maar ook degene die ons iets heeft aangedaan heeft de vrijheid om nieuwe keuzes te maken en te herstellen. De ander moet weten wat hij of zij veroorzaakt heeft.  Het is niet altijd even duidelijk hoe we dingen aan moeten pakken. Sommige mensen willen ons doen geloven dat het allemaal niet zo moeilijk is, maar dat is een  leugen.

Het vergt een hoop moed om onze angsten te doorbreken , maar vasthouden is in wezen een slechte optie.  Wanneer we  oprecht laten zien wie we zijn en proberen te herstellen en te vernietigen wat kwaad is hebben we  veel liefde nodig. Liefde die we niet van onszelf hebben. het is dan ook een wonder als we de boosheid, wrok , haatgevoelens los kunnen laten en vergeven. dit is geen gemakkelijke weg.  Hierbij hebben we de hulp nodig van iemand die ons ook vergeven heeft . onze wrok en bitterheid kan pas werkelijk veranderen door Jezus Christus.

Het vergt moed en een relatie met Christus om werkelijk  te kunnen vergeven en lief te hebben.

Wanneer Hij onze bron is dan pas kunnen we de keus werkelijk maken zonder egoïstisch te zijn om in vrijheid verder te leven.  houdt dit in dat de relatie tussen slachtoffer en dader ten volle hersteld zal zijn?  soms is dat zo, maar veelal lukt dit  niet.  er is immers veel gebeurd, maar oprechte liefde betekent niet dat we direct dagelijks contact zouden moeten hebben. het betekent ook niet dat we zouden moeten afzien van strafvervolging, maar dat we ruimte bieden voor oprecht berouw. Dit kan een echter een beker zijn die bitter is  om te drinken. Wanneer deze beker gedronken is zal ze echter voldoening geven die zoet zal smaken ondanks de gevolgen die blijvend  zijn. beide partijen krijgen wederom de ruimte zich positief te ontwikkelen. Nieuwe ruimte om te groeien in vrijheid.

2 gedachtes over “Vergeving: ruimte om te groeien in vrijheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s