Ik wil een relatie!

Ik vind het heerlijk om zo te schrijven. om met jou in contact te komen op deze wijze. Misschien een vreemde manier , maar het is voor mij een van de maniertjes om  te ontmoeten. juist via  bloggen, twitter en facebook kom ik in contact met mensen van allerlei pluimage.  Met Nederlanders, met buitenlanders, met mensen met allerlei gedachten en gevoelens, mensen met  bepaalde denkwijzen en mensen die  gewoon een mooi gedicht  kunnen schrijven waarin ze hun gevoelens  kunne verwoorden. In ieder geval een manier.  in ieder geval voel ik me soms goed in bepaalde relaties en in andere relaties juist iets minder. Soms is er een klik soms niet, soms is de klik iets heftiger en soms is ze ook zomaar weer verdwenen. Ik wil gewoon even wat gedachten op schrift stellen aangaande relaties.

De eerste kans

Om een goede relatie op te bouwen met anderen is het belangrijk dat de ander zich goed voelt bij je. Als je een ander ontmoet en hij of zij  krijgt een raar gevoel of een gevoel van ik weet niet goed wat ik er van moet denken, dan is dat  niet de beste start voor een relatie.  Ik zeg niet dat dan de relatie gedoemd is te mislukken, maar  misschien smoor je de eerste  kans om de ander  beter te leren kennen.

Mensen zijn in de regel niet  direct bezig met  de ander, veeleer zijn ze gericht op zichzelf.  Het gaat in eerste instantie vaak meer over wie we zijn dan over  wie de ander is.  met andere woorden onze interesse gaat vaak veeleer uit naar  hoe we onszelf profileren. 

Het gaat niet in 1e instantie om jou!

Misschien klinkt het gek maar in wezen verlangen we er meer naar onze eigen wensen en verlangens vervult te zien dan dat we de nood en verlangens van anderen willen vervullen.  Dit is  de normale gang van zaken , de menselijke benadering. Wanneer we echter de bijbel lezen en hoe God er naar verlangt niet  onze eigen wensen en verlangens te vervullen , maar  juist die van de ander dan  is dat een totaal ander uitgangspunt  dan we in wezen  verlangen. onze vleselijke mens verlang iets anders dan de geestelijke mens.

Wanneer we  nu juist de ander als uitgangspunt nemen door hen en lach  toe te werpen, een knipoog of  gewoon een vriendelijk gebaar  dan laten we onszelf zien vanuit  een ander oogpunt als dat mensen in wezen verwachten.  Ieder mens verlangt er naar om gezien en erkent te worden, mar veelal gaan we er niet vanuit dat de ander ons ook werkelijk serieus neemt  en ons erkenning zal geven.  een  positief geformuleerde opmerking een schouderklopje een vriendelijke lach  geeft een dusdanige indruk omdat we in wezen vaak verwachten dat de ander ons wel niet zal zien staan. In wezen verwachten we  dat we ons moeten bewijzen.

gemeenschap

Wat is het een prachtig getuigenis van ons geloof wanneer we  ons op de ander richten zonder onszelf aan te prijzen.  Dit maakt dat mensen zich goed bij je voelen.  wanneer je anderen aandacht geeft  zal uiteindelijk ook jij aandacht krijgen. dit klinkt dan weer enigszins egoïstisch misschien, maar  dat is  natuurlijk waar het in relaties om gaat. Dat we samen  komen en vriendschap ontwikkelen.  Niet om er  zelf direct beter van te worden, maar  om gemeenschap te hebben. iemand of misschien zelfs meerdere mensen waarop we kunnen bouwen en die er voor je zijn, maar voor wie jij er ook kunt zijn.

De mensen willen niet naar de mond gepraat worden. misschien is dat wat je lijkt te lezen.  Dat is niet waar mensen naar verlangen. mensen willen de waarheid best horen, maar ze willen ook gewaardeerd worden ondanks dat ze andere keuzes maken. andere invalshoeken en ideeën hebben.

Relatie met Jezus!

Jezus was degene die ons  liet zien hoe je met anderen omging. Hij was bereidt de minste te zijn tot het uiterste.  Hij gaf zich voor de ander en  toch was hij niet iemand die de ander naar de mond sprak. Hij gaf  wel aandacht aan degenen die het nodig hadden. Hij gaf hen aandacht en bemoedigde hen. Uiteindelijk gaf hij zichzelf voor de ander, voor jou en mij om te dienen. Hij liet zien wie Hij werkelijk was.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s