overgave = werk in uitvoering!

Van de week opnieuw bepaald bij wat overgave nu werkelijk betekent.  Overgave is een onderdeel waaraan je niet ontkomt wanneer je probeert te OVERLEVEN.

kant en klare antwoorden

Wanneer iemand ergens moeite mee heeft. Verslavingen, boosheid, angsten, …  je kun t  zelf invullen waar je moeite hebt, dan  is het je misschien ook overkomen dat je probeerde het onder woorden te brengen naar iemand en die vertelde je wellicht dat je er
maar voor moest bidden en je overgeven aan God.

Eerlijk gezegd heb ik een schurfthekel aan dat soort van kant en klare antwoorden.   Ik kan er in middels mee dealen, maar  ik heb moeite met zulke antwoorden omdat ze in eerste instantie gewoon kloppen, anderzijds is het zo dat je wel moet weten wat je zou moeten overgeven.

werk in uitvoering

Wanneer je simpelweg erg boos, teleurgesteld  of bang bent wat geef je dan over en wat is dan over geven? hoe doe je dat dan?  Ik heb gemerkt dat de uitvoering niet zo simpel is als het antwoord wat je krijgt van mensen.  wanneer je dezelfde mensen de vraag zou stellen hoe dit te doen en of ze je kunnen helpen zie je dat veel mensen niet weten wat ze er op moeten antwoorden en dat ze je eigenlijk een hart onder de riem willen steken, maar eigenlijk niet weten hoe. Jammer dat ze dat op zo’n moment vaak niet gewoon zeggen. dat zou immers al een stuk duidelijkheid geven en een opluchting zijn voor degene die moeite heeft.

Wat is nu overgave? Misschien te beginnen met wat het niet is. het is in ieder geval niet net doen of het er niet is.  dat is ontkenning.  Het is ook niet zo dat we slechts een gebed
uitspreken en zeggen God ik geef het over en daarna  er geen aandacht meer aanbesteden.

manier van leven

Overgave is God betrekken in jou leven. niet slechts op dat specifieke punt, maar is een levenshouding, een manier van leven.  eigenlijk gaat het er om dat we  meer en meer willen gaan leven om God te dienen.  Dat we in ons hart niet slechts het verlangen hebben, maar ook de bereidheid hier toe hebben. we  proberen alles wat we in ons leven doen en laten  te doen zoals we denken dat God dat graag zou willen.

Veel mensen proberen door allerlei regels zich te houden aan wat ze denken dat God van ons verlangt, maar hier moeten we oppassen dat de regel  niet de overhand krijgt. Wanneer we  in gaan kaderen in regels  wordt dat wat we eerst deden uit liefde voorGod al gauw een wet. een regel die we onszelf of anderen opleggen . wanneer dat het geval is  is er van overgave geen sprake meer.

navolgen

Overgave is , kort gezegd , het navolgen van Jezus.  Wanneer we met ons hele hebben en houden , met onze goede, maar zeker ook met onze foute dingen bij Hem komen  en van daaruit ons leven vorm gaan geven . wanneer we niet meer onszelf op de eerste plaats zetten maar God dan zullen we merken dat onze plaats groter wordt dat we ontdekken dat wat we ontvangen  meer is dan we kunnen geven.

Het probleem met overgave is dat we eigenlijk heel gauw ons eigen invulling geven aan wat we eigenlijk met God hadden willen overleggen. Heel vaak  bidden we bijvoorbeeld en  voor we er erg in hebben  trekken we al weer ons eigen plan en doen we  zonder er bij na te denken toch al gauw  wat we zelf willen.  veelal vergeten we dat wij horloges hebben en klokken, maar dat God de tijd heeft.  God laat soms bewust op zich wachten.  Dat kost mij vaak erg veel moeite. Gewoon geduldig wachten op de antwoorden die we van God krijgen.

nadenken en luisteren

Anderzijds schuilt hier het gevaar dat we  wanneer we bidden alles maar afschuiven op God.  veel mensen  zeggen dat ze bijvoorbeeld willen doen wat deGeest hen zegt.  Iemand vertelde  een verhaal van een mevrouw die iedere ochtend op de rand van het bed ging zitten en zich afvroeg welke kleding ze deze dag zou gaan aantrekken.  Vroom als ze was vroeg ze de heilige Geest naar de kleur van de sokken en zo droeg ze de ene dag een blauwe en een groene de andere dag een gele en een rode.  De Heilige Geest maakte er wellicht een grap van om de mevrouw  te leren nadenken dat wat we zelf kunnen doen , Hij voor ons niet zal beslissen.

Overgave is dus niet dat we ons eigen wil en verantwoordelijkheid uitschakelen, maar dat we met ons wezen gericht zijn om  te dienen.  God in de eerste plaats en van daaruit de
naaste en onszelf. daarbij in acht genomen dat we niet minder  belangrijk zijn dan de ander.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s