tijd om te rouwen

 

Lezen Genesis 23:1-4, Genesis 35:19-21

Al weer een nieuwe stap in deze serie. Misschien heb je het gevoel dat het allemaal wel erg snel gaat. Dat je tijd nodig hebt om dingen op rijtje te zetten, te verwerken.  Deze stap is de stap waar het gaat om het verwerken.

De weg naar herstel is niet alleen een lange weg, maar ook enorm moeilijk omdat we veel dingen achter ons zullen moeten laten. Zaken waar we heel erg aan gehecht zijn geraakt in het leven. Misschien dat ze verkeerd zijn geweest, maar we ze waren wel een groot deel van ons leven. Bovendien hebben ze ons een tijdlang een soort van rust kunnen schenken ook al was het maar tijdelijk en onvolkomen. We konden bij ze schuilen.

Iets los laten waar we van gehouden hebben kost moeite en verdriet. We hebben tijd nodig om te rouwen. We mogen gerust verdriet hebben over deze zaken, sterker nog het is goed om bewust afscheid te nemen.

Abraham en zijn kleinzoon Jacob verloren beide een geliefde terwijl ze op reis waren naar het beloofde land. Abraham liet zijn vrouw achter in Hebron, Hij huilde daar en liet haar lichaam daar achter. Een generatie later kreeg Jacob een nieuwe naam, Israël en daarmee ook de erfenis en zegen van een nieuw land, het beloofde land. Echter op weg kwam zijn vrouw Rebecca te overlijden terwijl ze aan het bevallen was van zijn zoon Benjamin. Jacob begroef haar en zette een steen op haar graf  om haar te kunnen herdenken en liet haar achter.

 Ook wij zijn op reis en hebben een hoop verloren wat we lief hebben . we moeten afscheid nemen van mensen misschien die ons herstel in de weg staan, onze houding die we ons zelf hebben aangeleerd om te beschermen , onze boosheid, onze… allemaal zaken die ons tot steun zijn geweest toen we het niet alleen konden redden.

Neem de tijd om je zaken te begraven. Laten we onze schaamte aan de kant zetten en toe geven dat het ons moeite kost, dat we verdriet hebben, dat het pijn doet om iets wat we zolang gekoesterd hebben los t e moeten laten. Neem tijd om te rouwen.

 

Heer U weet wat we los hebben moeten laten. U weet ook hoeveel pijn en moeite dat dat heeft gekost. Heer we willen U bedanken voor wat U ons geeft, maar U volgen kost ons ook veel verdriet. Heer we willen dat ook gewoon tegen U zeggen. Help ons heer om dit te verwerken. We hebben voor U gekozen en willen ons verlies achterlaten. We kunnen het niet allemaal meeslepen, het is immers al zo zwaar . heer help ons om dit te dragen, in Jezus naam, Amen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s