een echte man of een imago?

Wat is een echte man? De vraag die ik stel  is natuurlijk even goed voor vrouwen, maar ik wil me bewust focussen op mannen. Bewust op mannen omdat ik zelf een man ben, maar ook omdat  mannen over het algemeen meer moeite  hebben om  te laten zien wie ze werkelijk zijn. wie ze in het echt zijn.

Rocky

De televisie  heeft natuurlijk een enorme invloed gehad op hoe mensen tegen dingen aankijken en zo ook tegen wat nu in wezen een echte man is.  ik zou natuurlijk een aantal voorbeelden kunnen noemen zoals  en ik denk dan aan films van  Stalone, Schwarzenegger, Clooney, maar dat zouden ook anderen kunnen zijn wat mij betreft.  In de film zijn het echte mannen, maar wat nu in de praktijk?

Natuurlijk heeft iedere man of vrouw een bepaald beeld bij wat nu in de praktijk een echte man zou zijn. de vraag is nu of dat wat we  voor ogen hebben als zijnde een echte man ook daadwerkelijk een echte man is of juist een man die niet zo echt is. een man met een imago.

imago

Ik geloof dat dit laatste vaak juist het geval is. wat wij vaak echte mannen noemen blijkt in de praktijk slechts beeld te zijn. een schepsel van de persoon die we eigenlijk misschien wel zouden willen zijn , maar in wezen niet zijn.

Ik geloof in ieder geval dat dit niet de echte mannen zijn en wat wij in de praktijk soms watjes vinden zijn misschien wel echter dan wat we zo voor ogen hebben.  in de praktijk kunnen we niet zeggen dat een echte man er op een bepaalde manier uitziet.

Met andere woorden , we kunnen  niet zeggen dat een echte man een paar stevige armen heeft en borsthaar, een tattoo, een stoppelbaard, etc.. een echte man herken je aan hoe hij omgaat met de dagelijkse dingen in het leven. dingen die er in de praktijk van alle dag er werkelijk toe doen.   een echte man durft ook werkelijk iets van zichzelf te laten zien en toont dus ook zijn echte gelaat. Geen imago.

respect

Een echte man is niet bang voor afwijzing. Hij wordt niet geïnspireerd door wat anderen van hem denken of wat anderen vinden dat hij zou moeten doen of zeggen, maar durft de verantwoording te nemen voor wat hij zijn daden en woorden.

Liefde, aanvaarding en vergeving zijn aspecten  die een echte man m.i. omarmt. Het is belangrijk om een gezonde vorm van liefde te hebben. liefde ten aanzien van God, de ander, maar ook  ten aanzien van zichzelf.

liefhebben

Wanneer we werkelijk liefhebben gaat het niet slechts om God of om anderen, maar ook niet slechts om ons zelf. Het gaat er om dat we  voor onszelf het beste voor hebben, maar in gelijke mate ook met  betrokken zijn met het welzijn van anderen  vanuit onze liefde voor God.

 Vanuit een gezonde vorm van liefde zullen we ons niet laten imponeren door  wat anderen van ons denken of wat anderen over ons zeggen, maar zijn we bereidt  e ander te aanvaarden , zelfs als anderen er een andere mening op na houden.

Toch zal een man zijn persoonlijke grenzen laten weten zonder de ander te veroordelen. Een echte man heeft duidelijke grenzen en zal van daaruit ook verantwoordelijkheid nemen . een echte man weet wanneer genoeg ook daadwerkelijk genoeg is.

krachtig

Een echte man heeft naast liefde een aanvaarding ook de kracht om te vergeven. waar veel mannen bang zijn om hun mannelijkheid te verliezen door toe te geven als ze fout zijn geweest durft een echte man zijn eigen fouten erkennen, maar zal ook zeker bereidt zijn  de ander lief te  hebben en daar waar hen iets werd aangedaan alles in het werk stellen om  de relatie in alle eer te herstellen voor zover dit in hun macht ligt. 

Ik geloof dat  een echte man meelevend en betrouwbaar is. een sterk karakter heeft, omdat het fundament liefde is en deze van God komt.Een echte man  heeft lief in Gods naam en leeft vanuit de machtige werking van de Heilige Geest.

kortom

Echte mannen  hebben  liefde als uitgangspunt en het fundament daarvan is God zelf. Wanneer we leven  vanuit  Gods liefde kunnen we als mannen zuiver omgaan met anderen en durven we toegewijde relaties aangaan.  Echte mannen moeten niets, maar zijn bereid iedere ontmoeting aan te gaan vanuit oprechte liefde, zoals Jezus hen dat heeft voorgeleefd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s