wijzen naar anderen is wijzen naar jezelf.

lezen:  Matteüs 7:1-5

Er zijn  vast  en zeker tijden in je leven geweest dat je hebt geprobeerd om te doen alsof je precies wist wat je deed. Je deed net alsof je alles goed ging en dat je op geen enkel gebied van je leven herstel nodig had. en als er al iets mis was, dan lag het niet aan jezelf, maar aan anderen.

Ik ben slim!

Bovendien waren anderen waarschijnlijk niet zo slim als jij. Hadden zaakjes niet zo goed voor elkaar als jij, en… hadden anderen meer verkeerd gedaan als jij.

Zulke opmerkingen wijzen erop dat je niet meer naar jezelf kijkt. We zijn als het ware even het contact met onszelf kwijt en beschuldigen anderen van dat gene wat we zelf evengoed fout zouden hebben kunnen doen.  We checken de mensen rondom ons om onszelf beter te voelen over onszelf.

Adam en Eva

Toen God Adam en Eva vroeg naar hun zonden, wezen naar de ander. Adam naar Eva en Eva naar de slang. Het lijkt er op dat het in onze natuur zit om anderen te beschuldigen .

we schieten bijna als vanzelf in de verdediging. Ook verstoppen we zo onze problemen door anderen kritisch te bekijken en te bespreken met anderen. Laten we echter eerst naar onszelf kijken voor we hypocritisch naar anderen kijken.

zelfonderzoek

In deze stap gaat het nu juist daarom: dat we onszelf gaan onderzoeken. Dat we een lijst maken met wat er in ons eigen leven niet op orde is. Van de fouten die we gemaakt hebben en de fouten die we dagelijks maken.

We moeten oppassen niet onze fouten af te spiegelen op  anderen, immers dan lijken ze niet zo erg als ze zijn, maar als we ze afspiegelen op Jezus Christus , de Mens die God gezonden heeft dan krijgen we een andere kijk op onszelf. Dan komen we er niet zo goed af.

wanneer we tijd nemen en verantwoordelijkheid nemen om de dingen onder ogen te zien, kunnen we straks de verantwoordelijkheid nemen om dingen op te ruimen uit ons leven. Hij leid ons stap voor stap.

 

Heer Ik heb U lief en leg deze stappen voor u neer. Iedere dag een klein stukje. Iedere dag een beetje meer, zodat ik iedere dag meer groei naar U toe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s