Google knows best!

De meeste mensen zijn op zoek naar antwoorden. Op zoek naar antwoorden , maar ze vergeten daarbij de werkelijke vragen in ogenschouw te nemen.  Ze gaan op zoek naar antwoorden  terwijl ze in hun hoofd slechts flarden van vragen hebben.  ze hebben niet werkelijk helder wat ze zoeken.

Typisch…2011?

Ik denk dat dit ook wel een beetje de mens van de huidige maatschappij typeert.  Als we maar even een bepaalde gedachte, idee of wanneer er iets in ons opkomt waarop we  het antwoord niet  weten op dat moment is het googlen geblazen. Wanneer we het even niet weten geeft Google een antwoord.  er is immers altijd wel iemand die een soort gelijke ervaring  of gedachte heeft. Die net als jij zoekende is. er is altijd wel iemand  die er iets over te zeggen heeft al dan niet goed gefundeerd.

Mensen zoeken antwoorden op allerlei vragen in die zoal in het leven voorkomen.  Vragen over hun huwelijk, over het gezin, over werk, inkomen,  naar God , naar diepere dingen des levens, maar vaak blijven echte antwoorden vaak uit omdat ze de vraag  vaak niet goed onder woorden durven brengen. Bang voor wat ze tegen komen wellicht.

Google knows best!

We kunnen allerlei vragen stellen in het leven.  vragen als : waarom overkomt mij dit nu?  Waarom loopt mijn huwelijk stuk? Waarom reageren mijn kinderen zoals ze doen? waarom ben ik depressief, waarom heb ik ruzie met…? Waarom…?

Nu moet ik goed  op passen  om niet op de een of andere autoritaire manier te zeggen dat het allemaal je eigen schuld wel zal zijn.  ik geloof dat veel zaken die je in je leven overkomen ook werkelijk overkomen zonder dat je er zelf iets aan kunt doen.  toch is het te gemakkelijk om de schuld altijd op anderen af te schuiven.

Ik-gericht!

Ik denk dat de maatschappij enorm ik-gericht geworden is. we zijn zo enorm met onszelf bezig en met ons welbevinden, maar toch stellen we veelal niet de juiste vraag.  We zouden  in veel gevallen ook eens moeten kijken naar onszelf. naar ons eigen functioneren in bepaalde zaken.  

waarom ben je gescheiden? Lag het werkelijk alleen maar aan je ex? Waarom zijn de kinderen zo opstandig? Ligt dat aan hen zelf of heeft jouw kritische houding er ook mee temaken. Durf je ze los ook te laten? Is er iemand gestorven  geef je God daarvan de schuld?  Ben je ziek? Hoe gezond leef je?

Ik geef je geen adviezen over hoe je dit zou moeten aanpakken. Ik wil ook niet bagatelliseren , maar  veel dingen in ons leven , veel van wat ons, zeg maar, overkomt, overkomt ons door onze eigen keuzes, door onze eigen fouten. Misschien niet in alles onze fout, maar we hebben er veelal wel deel aan.

Vraagje: Wat is de vraag ook al weer?

De vraag die we bij onze antwoorden zoeken is voor veel mensen niet duidelijk, dus kiezen we voor de oplossing die voor handen is.  de oplossing van het moment. 

De oplossing van het moment is echter vaak niet de oplossing op termijn.  Veelal lopen zaken anders dan we eigenlijk hadden gehoopt.  Misschien hadden we zelfs verwacht dat het nu wel goed zou gaan, maar  nee. We hebben allerlei antwoorden gevonden, maar waarop?

Wat hebben we aan antwoorden zonder de juiste vraag er bij? Misschien wordt het tijd eens eerlijk te kijken naar de grote vraag die we onszelf eens zouden moeten stellen.  de meest wezenlijke vraag  die we onszelf kunnen stellen is wellicht de vraag: WIE BEN IK? zonder deze vraag zijn alle antwoorden slechts tijdelijke oplossingen.

No more easy answers

Pas wanneer we  werkelijk deze vraag onder ogen durven zien, en zoeken naar  wie we zelf zijn. wanneer we kwetsbaar toe durven geven dat we het allemaal niet weten komen er antwoorden in ons naar boven die we niet voor mogelijk hadden gehouden. Geen gemakkelijke antwoorden, maar de meest confronterende antwoorden. Antwoorden die de confrontatie aangaan met de turbulenties  van onze ziel. Van ons leven.

Ik geloof  dat veel van onze wonden zouden helen wanneer we de confrontatie aan zouden gaan met de werkelijke vraag. Met die gebieden in ons leven  die we zelf vaak als een tekortkoming zien, maar die wanneer we ze onder ogen  durven komen vaak onze kracht blijkt te zijn.

eigenwaarde

Wij falen in veel zaken in het  leven, omdat we niet werkelijk beseffen wie we zijn. veel mensen blijven jammerend rondlopen in het leven. ze doen dat liever dan de confrontatie aangaan met wie ze zelf zijn.  ze nemen liever genoegen met  simpele antwoorden op moeilijke vragen. 

 Ze willen de vraag niet horen, omdat ze in wezen niet tevreden zijn met wie ze zelf zijn.  ze  proberen te zijn wie anderen willen dat ze zijn, met alle gevolgen van dien. Het verlies van eigenwaarde.  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s