ssst… God spreekt!

waar verlangen we naar wanneer we spreken over stilte? Is het zaak om stil te zijn in een maatschappij die maar door raast? Wat is het ?  is het dat we onszelf opofferen  en daardoor veranderen? wat houdt het in?

herken je werkelijke verlangens

 ik geloof dat stilte inhoudelijk breder ligt. Meer inhoudt heeft. Wanneer ik spreek over het verlangen naar stilte gaat het niet om niet meer horen.   In het vorig blog  sprak ik al over het lege midden en de lege ruimte. Het gaat er om de stemmen , de bewuste, maar ook  onbewuste verlangens  niet te onderdrukken maar te leren herkennen en te weten hoe je er mee om zou kunnen gaan.

terwijl ik dit schrijf besef ik dat dit wel heel  erg zweverig klinkt en dat we een maniertje zouden kunnen leren zodat we we uit onszelf  de stilte zouden kunnen vinden. Alsof we zelf de controle in handen zouden kunnen nemen door te voldoen aan bepaalde maniertjes en handelingen.

disciplines

Natuurlijk zijn er een aantal diciplines te leren zoals bidden, mediteren, vasten, etc…  deze middelen zouden ons kunnen helpen de stilte te vinden, maar wanneer we spreken over stilte  als  rust voor het hart. Geestelijke rust. Innerlijke vrede.  Dan moeten we ons beseffen dat  deze zonder de hulp vanvan de Geest van God onbereikbaar is.

wanneer we op zoek gaan naar stilte en we er naar verlangen rust te vinden in ons leven, moeten we beseffen dat we  constant in de verleiding zullen worden gebracht . altijd is er het gevaar om van de stilte berooft te worden. 

onze tong het grootste gevaar voor de stilte

Als het gaat om de stilte te zoeken en te bewaren zullen we ons moeten beseffen dat onze tong het grootste gevaar is.  veel zonden worden door de door de tong veroorzaakt en zorgen voor innerlijke onrust.  het gaat hier niet direkt om het geluid wat de tong veroozaakt. hiermee echter niet het geluid wat de tong veroorzaakt. Soms kan de tong immers onrust veroorzaken juist wanneer ze zwijgt terwijl ze eigenlijk zou moeten spreken.

Wat is de stilte die ik bedoel? Het is de ruimte, de omgeving, het gevoel, de ervaring , de gedachte, de liefdevolle omarming, het zien en ontdekken.  veel mensen zijn niet graag in de stilte. Ze zijn bang om alleen te zijn. bang voor de afwezigheid van geluid en de drukte van het leven. ze hebben het nodig om te voelen dat ze nog in leven zijn lijkt het wel. 

God ontmoeten

De stilte  zou je kunnen zien als de plek waar je God kunt ontmoeten.  waar je je zelf kunt zijn.  waar we niet worden afgeleid om degene wie we werkelijk zijn ook te laten zien aan God. we spreken het soms letterlijk, soms in stilte uit naar God: ‘hier ben ik. we laten de wereld los met al zijn chaos, zijn tumult, de drukte van alledag en komen voor Uw aangezicht. ‘

soms is het gewoon onwerkelijk de stilte die God ons geeft op zo’n moment. Het moment dat we hebben gekozen om bij Hem te zijn. het uitspreken  van onze intieme gedachten en gevoelens en daarmee in het reine te komen doordat onze ogen gaan zien, onze gedachten ontvangen wat we in de razernij van alle dag niet kunnen bevatten. 

een ander perspectief

Met andere woorden  we ontdekken zowel God als onszelf en wanneer we onszelf ontdekken leren we ook over de ander.  we leren begrijpen waarom mensen reageren zoals ze reageren in bepaalde opzichten. We leren anderen te zien vanuit ander perspectief. 

Stilte brengt ruimte. Ruimte om te voelen en te ervaren. Onze ware emoties die we anders wellicht weg zouden slikken omdat er geen ruimte is in  de drukte van de dag, kunnen we nu beleven. Niet om er in te zwelgen, maar om ze te verwerken en ze te beoordelen en/of bij God te brengen.    

afstemmen op God

We leren wanneer we moeten zwijgen en wanneer we moeten spreken.  Stilte, rust ontvangen betekent dus meer dan niks zeggen of geen geluid. Het leert ons die plek te zoeken waar we met God samen kunnen zijn om meer en meer ons innerlijk en ons uiterlijk af te stemmen op de Vader .

Dat dit niet per definitie een eenzame opsluiting hoeft te zijn moge duidelijk zijn.  we kunnen soms een diep gesprek met God hebben terwijl we gewoon aan het werk zijn.  wanneer we in de bus zitten of op de fiets. Wanneer we bezig zijn met alledaagse dingen.

het zachte ruisen van de stem van God

We kunnen de stilte vinden wanneer we de keuze maken alle stemmen die proberen ons  te overstemmen niet de prioriteit te geven, maar het zachte ruizen van de stem van God.  wanneer we onszelf openstellen voor deze stilte in ons zullen we zowel innerlijk als uiterlijk veranderen en het licht van Christus  uitstralen. De ander zal door ons God kunnen ontmoeten  die in ons leven aanwezig is.

 

aangepaste versie van eerder geplaatst blog op andere site
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s