tijd voor stilte!

Boele Ytsma spreekt over het lege midden, Benoît Standeart spreekt over de lege ruimte. Via Ronald van de Oever kwam ik in aanraking met een artikel van  Leo Fijen over het soort gelijke.  

mensen zijn net fragmentatiebommen

Mensen  tegenwoordig zitten bomvol. Mensen staan op het punt te exploderen zijn woorden die Standeart  uitspreekt.  er is geen rust meer in deze tijd, lijkt het wel .  mensen lopen vast in hun eigen onrust. 

het begint al door steeds meer te eisen van onze kinderen.  We willen dat ze zo veel mogelijk leren. Wanneer ze thuis komen spelen ze niet meer, maar vullen hun kop met tv, computer en komen niet werkelijk tot rust met een goed boek, het luisteren naar verhalen of een spelletje met de andere kinderen uit de buurt.

overdreven?

Is dit misschien een beetje overdreven? Ik denk het niet. steeds meer prikkels komen er op ons mensen af. Niet alleen op de jongeren en kinderen, maar ook op de ouders. Veel moet gedaan worden in een zo kort mogelijke tijd. 

veelal gaat het om kwantiteit in plaats van kwaliteit  waardoor er ook nog eens een soort van onvrede ontstaat bij mensen.  waardoor we steeds meer verwijdering krijgen van wie we zelf zijn. misschien is dit nu juist wat Boele Ytsma bedoeld als hij spreekt over gefragmenteerd zijn.

Het lege midden, de lege ruimte.

Wat nu betreft het lege midden of de lege ruimte? Het is duidelijk belangrijk voor de mens om rust in te bouwen in het leven.  niet voor niets  was er de sabbat.  De rustdag die wij als christen op zondag zijn gaan vieren om de een of andere reden.  

God vond het nodig dat de mens zo nu en dan tijd inbouwde om tot rust te komen. dit een hele dag voor een hele week, maar ook per dag  was er een periode van rust nodig. De nacht is er om te slapen.  Uit te rusten van een dag van hard werken en alle activiteiten die we hebben gedaan. 

we hebben onze rust bitterhard nodig

Er is veel onrust zoals ik al noemde. De mens wordt steeds meer uit zijn natuurlijke doen gebracht in deze 24 uur economie.  Winkels zijn steeds vaker en langer geopend, mensen werken in ploegen, dan hebben we ook nog eens de tweeverdieners tegenwoordig , vaak bitter noodzakelijk om aan de eisen van de tijd te kunnen voldoen, maar wat weer de nodige onrust meebrengt bij kinderen en tussen partners onderling.

Niet voor niets groeit het aantal scheidingen.  nog niet eens te spreken over de onrust die er is in de politiek en op de financiële markt. Waar vinden we de rust die we zo bitterhard nodig hebben?

tijd nemen

Wat zou het fijn zijn als we een  aantal van die rust moment en  in zouden kunnen bouwen in deze hectische tijd. waar kunnen we deze vinden? Ik geloof dat we ze pas vinden als we bereidt zijn om een stukje van de onrust los te laten en tijd te nemen. Tijd voor onszelf, tijd voor anderen, tijd om te genieten  van elkaar, maar ook door tijd te nemen om God te zoeken.

 de rust die daar uit voortkomt  maakt dat we sterker worden en groeien in  de rust die we zoeken.

dit is een oud blog met aanpassingen opnieuw gepubliceerd
Advertenties

Een gedachte over “tijd voor stilte!

  1. Amen! Dit is precies de reden waarom ik een maand geleden, toen ik met bloggen begon, de naam gekozen heb: ‘God is in de stilte’. We zijn zo druk, zo bezig, zo vervuld met van alles en nog wat, en misschien wel het meest van onszelf, dat we geen tijd meer hebben (nemen!) om tot onszelf in te keren, te luisteren naar de stilte, te spreken met en te luisteren naar God, naar het fluisteren van Zijn stille stem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s