in de knoop

Lees 2 koningen 5:1-15

Het is niet eens zo moeilijk omzo nu en dan eens  toe te geven dat we het soms best moeilijk hebben. Maar om  toe te geven dat we dingen niet in de hand hebben, dat gaat wel even  een stap verder. Vooral als we gewend zijn om alle touwtjes zelf  in de hand te houden.

naämanWe kunnen wellicht  in sommige opzichten ons leven best  in de hand houden, maar heb je ook de controle over die zaken in je leven die jou op een negatieve manier beïnvloeden?

controle?

Heb je controle over hoe mensen over je denken? Wat ze voor je voelen? Of … heb je controle over je eigen gedachten gevoelens en emoties? Het is eigenlijk heel eenvoudig om te ontkennen. het is gemakkelijk om te doen alsof er niks aan de hand is, maar toegeven dat je eigenlijk  dat je machteloos staat ten opzichte van hoe je tegen jezelf aankijkt is lastig. hoe anderen tegen je aankijken heb je al helemaal niet in de hand. 

We willen allemaal onze eigen weg gaan en verlangen er naar door anderen op een positieve manier opgemerkt  te worden. De weg die je zelf gekozen hebt is vaak een andere dan die God voor je in gedachten had. jouw eigen inzichten zijn feilbaar. het is gemakkelijk verkeerde keuzes te maken,  waardoor jij of anderen beschadigd kunnen raken.

afwijzing

Het verhaal van Naäman laat zien hoe waar dat bovenstaande is. Hij had een goede positie. Hij was rijk en behoorlijk machtig, maar had ook problemen. Hij had lepra. Dit zou het einde betekenen van zijn vooraanstaande positie.

Leprapatienten waren de mensen die door de maatschappij afgewezen werden. Hun leven was een langzame achteruitgaande situatie die uiteindelijk tot de dood leidde.

Naäman hoorde over een profeet die hem zou kunnen genezen. Hij vond hem en deze vertelde hem dat hij zich zeven maal in de rivier de Jordaan moest onderdompelen om te worden genezen.

machteloosheid

Naäman werd erg boos. Hij had verwacht dat hij met zijn macht en aanzien zijn genezing wel kon kopen. Uiteindelijk kwam hij erachter dat hij moest toegeven dat hij machteloos stond en deed hij wat nodig was om te herstellen.

Datgene wat ons dwars zit in het leven. Datgene waar je tegen vecht, maar waar je te trots voor bent om uit handen te geven kan je leven totaal verwoesten. Als we de instructies niet opvolgen die God ons geeft, zullen we datgene verliezen wat voor ons zo enorm belangrijk is. Wellicht familie en vrienden, je levensstijl, je werk, je… vul zelf maar in.

Trots

Er is geen andere oplossing dan te erkennen dat we niet alles in de hand hebben en de weg te gaan die God voor ons heeft gepland. iemand zei eens dat we vaak te trots zijn om toe te geven. onze trots staat  vaak in de weg om te overLEVEN. we zijn vaak bang maar te trots om dat toe te geven. te trots om toe te geven dat we het alleen niet redden.

onze touwtjes raken meer en meer in de knoop. laten we ze overgeven aan degene die alles in de hand heeft en die het nooit uit de hand laat lopen. die een plan heeft die jouw bescherming kan bieden voor altijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s