wie is het antwoord op mijn waarom?

Veel gelovigen denken schijnbaar dat het nogal vroom is om te lijden om christus wil zoals ze het dan noemen. Lijden  omdat deze mensen iets meemaken  in het leven wat hen op een bepaald punt in hun geloof en leven plaatst.

Japan

ik denk dat hier een stuk vroomheid is die  niet op zijn plaats is. dit is niet per definitie lijden om christus wil. Veel mensen lijden en niet allen om christus wil.  Zie nu toch de situatie in Japan. Verschrikkelijk wat mensen moeten meemaken in  dit leven. lijden  die mensen om Christus wil? Ik geloof het niet.

 natuurlijk is dit niet wat god in gedachten had. het zijn bijkomstigheden en zaken die het gevolg zijn van.  Niemand wil zijn kind zien lijden. Niemand wil dat zijn kind pijn heeft of verdriet. Geen vader die bewust zijn kind pijn doet.  We zijn we zijn juist waardevol in Zijn ogen.

tekenen der tijden

Waarom gebeuren deze zaken dan toch? Waarom heeft hij niet ingegrepen. Moesten al die Japanners een soort van test ondergaan?  Is het een straf van God? tekenen der tijden en heeft God er een hand in?

Veel mensen schijnen er een bepaalde eer in te stellen om te kunnen voorspellen wat er allemaal zal gaan gebeuren.  Ze noemen zich  Bijbelleraren en profeten soms, maar  op de een of andere manier geloof ik dat er vaak  op een bepaalde manier  naar God gekeken wordt alsof deze  niet het beste met ons voorheeft, maar ons bang zou willen maken. een keuze af zou willen dwingen.

waarschuwingen

Ik geloof hier geen snars van. Ik geloof niets van die zogeheten waarschuwingen in de zin van als wij iets wel of niet doen dat God ons dan even een aardschok of vulkaanuitbarsting geeft om ons met angst tot Hem te laten keren. 

Natuurlijk  gebeuren dit soort dingen en zijn het ook tekenen der tijden, en natuurlijk  zou God van bovenaf in kunnen grijpen, maar doet Hij dit niet.  waarom niet? ik heb geen idee.  Gods gedachten zijn niet mijn gedachten . niet voor mij te doorgronden. 

angstige dromen

Ik weet dat toen ooit eens een van mijn meiden angstige dromen had ik haar weer op bed heb gelegd en eerst een half uurtje bij haar ben gebleven en toen ze langzamerhand weer in slaap viel ik  nog een uurtje op de trap heb gezeten en gebeden.  Te luisteren  totdat alles rustig werd. 

 Ik was er en als ik gehoord zou hebben dat ze opnieuw moeite had, .. dan zou ik snel weer naar binnen zijn gegaan  en haar omarmd hebben. God wil niet dat we bang zijn voor Hem.  Hij wil juist een liefdevolle relatie. 

één minuut voor twaalf

Ik moet denken aan mijn tienertijd . toen werden er in mijn kringen regelmatig filmavonden gehouden met films als een dief in de nacht.  Nu niet zo spannend meer, maar dertig jaar terug erg aangrijpend.  achteraf was er vaak een spreker die je wees op de klok. Het is één minuut voor twaalf, wee je gebeente als je niet voor Jezus koos.  Zelf ik ,die al voor Jezus gekozen had, werd er eigenlijk best nog wat angstig van, immers stel je voor dat je keuze niet echt en oprecht was geweest , wat dan?

Zo worden ons van allerlei zaken aangepraat die enerzijds best waar zijn, maar waarvan je zou kunnen afvragen of ze gebaseerd zijn op liefde.  God is een God van liefde en wil graag ingrijpen in levens van mensen, maar toch doet Hij het niet altijd.

moeite in het leven

Iedereen die iets heeft meegemaakt in zijn leven heeft daar  denk ik wel eens vragen over naar God.  waarom overkomt mij dit? Waarom is mijn kind overleden? Waarom  ben ik zo enorm eenzaam? Waarom  ben ik misbruikt?  waarom  wordt ik mishandeld?  waarom wordt ik gepest? genegeerd, gediscrimineerd…….? Waarom….????

Ik heb er niet de antwoorden op?  Meestal is het antwoord dat ik geef een wedervraag;  waarom niet?  waarom zou het een  ander wel moeten overkomen en mij niet?  omdat ik er toevallig verdrietig van wordt, maar die ander dan?  Zou het zo kunnen zijn dat  ons dit als gelovigen  ook overkomt om geen onderscheidt te maken tussen zijn kinderen?  zijn we niet allen even geliefd?  Dat is wat ik geloof. 

Misschien ben ik  een beetje kort en simpel door de bocht maar wel wat ik geloof. God houdt van mij en is er als ik Hem nodig heb. in mijn diepste dalen wil Hij er zijn.  juist dan zit Hij als het ware op de trap te luisteren naar  hoe het met me gaat. Als er iets is doet Hij wat mogelijk is om  te laten weten dat Hij er is. sterker nog Hij heeft alles al gedaan voordat we er  om gevraagd hebben. de oplossing  is simpel : Jezus!

Jezus! kort door de bocht?

Misschien is dit voor sommigen een te simpel antwoord.  ik kan dat best begrijpen.  Moeilijke antwoorden zijn er echter genoeg. Ik vraag ook vaak naar de omwegen om toch terug te komen op slecht een punt en persoon . Jezus Christus.

Advertenties

4 gedachtes over “wie is het antwoord op mijn waarom?

 1. Hallo Erik,
  Weer een fijne blog. Ben het ook met je eens. God vraagt om geloof en vertrouwen in Jezus. Alles wat er in dit leven gebeurd moet ons bepalen bij de keuze die we moeten maken en moet ons altijd bij Hem brengen.
  Ik heb geen waarom over mijn eigen situatie, zwaar die ook is volgens de mensen om mij heen. Wel heb ik een waarom over de mensen die het voor de wind gaat. Waarom denken ze dat ze het verdienen dat het hen goed gaat? Zelfs dat ze het zelf bewerken? Daar blijf ik me over verbazen.
  Groet!
  Jannie

  Like

 2. @Jannie, inderdaad verbazingwekkend. wat is goedgaan? we kunnen ons soms lichamelijk rot voelen, maar ons geestelijkwelbevinden. we kunnen inderdaad enorm rijk zijn op allerlei gebied, maar zo arm omdat we niet weten wie we zijn. ik reageer in wezen een beetje op je reactie in mijn volgende blog. dank

  Like

 3. @ jullian fijn dat je hebt gereageerd. misschien dat je me even zou kunnen mailen. heb je inmiddels al mijn emailadres gestuurd. misschien kunnen we (als je wil) elkaar schrijven, spreken, ontmoeten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s