krachtige woorden.

onze maatschappij is vol met woorden. Woorden op  TV, op de radio, de PC, woorden in blogs, in boeken in tijdschriften. Soms zijn ze zacht , anderen zijn juist snoeihard, soms gezongen anderen geschreeuwd en allemaal prijzen ze iets aan. 

ze zijn er in kleuren, soorten en maten. Overal komen we woorden tegen. Langs de weg in huis, op school, op je werk. Woorden hebben allerlei betekenissen, maar waar het uiteindelijk  vooral op neerkomt is dat ze je roepen. Ze roepen je en zeggen als het ware, “eet me, drink me, ruik me, slaap met me,  maar bovenal zeggen ze. koop me”.

(n)ietszeggend

Er zijn zoveel woorden en allemaal zijn ze niets of in ieder geval weinig zeggend, toch hebben woorden enorm veel invloed op ons. Je bent een sukkel, of doe niet zo dom, of jij achterlijke mongool,… zijn woorden die een negatieve indruk op ons achterlaten.  voor je het in de gaten hebt denk je dat je daadwerkelijk zo bent.

Vooral wanneer je in de kindertijd voortdurend bent geconfronteerd met deze negatieve benadering van wie je in de ogen van bepaalde mensen bent. het maakt je bang onzeker , verdrietig of opstandig.

veelal wordt er in deze tijd  negatief omgesprongen met woorden. Respectloos en denigrerend naar de ander. woorden kunnen zoveel zeggend zijn, maar de vraag is wat doe je de ander aan of … misschien wat hebben anderen jou aangedaan met zulke woorden.

Opbouwend, positief, geliefd.

Weet je?  Woorden als ik hou van jou zijn zo enorm veel groter en mooier bovendien. Zoveel meer  zeggend. woorden als  je doet het goed, je bent mooi, zijn woorden die je niet zo gauw vergeet. Ze zijn positief en opbouwend, ze raken de kern van wie je bent. je durft  je zelf te laten zien als je beseft gewild te zijn en geliefd.

Woorden kunnen afbreken, maar ook opbouwen. Woorden hebben kracht. Vooral als God spreekt. Als God spreekt dan breekt het licht door waar het nog nooit eerder is geweest. (zie Genesis 1)

Creatief, scheppend, krachtig en motiverend

Als God iets zegt dan is het waar. Dan is het er gewoon. Gods woord is creatief en scheppend. Krachtig en motiverend. Als wij zeggen , ik hou van jou en we zeggen het uit het diepst van ons hart, dan spreken woorden van leven. dan zijn wij in staat om leven te scheppen in  het hart van de ander.  dat is werkelijk ontmoeten. dat is hoop geven aan mensen die hopeloosheid ervaren. Dat is moed geven aan de moedelozen. 

Laten we positieve woorden brengen aan mensen met negatieve ervaringen en ontmoetingen. Laten we lichtbrengers, bemoedigers zijn met hoopvolle en liefdevolle bijdrage voor de ander zodat ook wij zelf bemoedigd en aangeraakt zullen worden en ontdekken dat positieve (Gods) woorden altijd twee kanten opwerken. Naar de ander en ook naar onszelf.

Dit artikel is gebaseerd op woorden van Henri Nouwen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s