Spiritualiteit. leven met God?

 

 Is ain van joe der min aan tou, loat e den beden. Is ain goud te pas, loat e n loflaid zingen.  Is ter ain zaik bie joe, loat e den oldsten van gemainte roupen, dat dij over hom n gebed oetspreken en hom mit eulie zaalven in de Heer zien noam. 1En t beden dat in t geleuf doan wordt, zel zaike redden. De Heer zel hom in t èn helpen. As e zunden doan het, zel hom t vergeven worden.  Belied doarom nkander joen zunden en beed veur nkander dat ie beterschop vinden maggen. t Beden van rechtveerdege kin n bult oetwaarken as t mit ainmoud gebeurt. Elia was net zo’n mensk as wie, dij net zo vuilde as wie ook. Hai beedde mit aandrang dat t nait regen zol, en t regende nait op t laand, drij joar en zès moand laank.  Hai beedde nog n moal, dou gaf hemel regen en t laand brochde zien vrucht op. 
Uit: Biebel (in t Grunnegers)

(Jac 5:13-18)

Spiritualiteit

Oppervlakkigheid is de vloek van deze tijd schrijft Richard Foster. het maakt  niet uit in welke taal we het schrijven.in Groningen  en in de rest van de wereld is er een vervlakking aan de gang.  Ik vraag me wel eens af hoe andere mensen(hier in de kanaalstreek/veenkoloniën en de rest van nederland bepaalde dingen nu precies beleven. Verlang jij ook naar een leven dat meer inhoudt heeft ? dat dieper en voller is? Naar een leven vanuit het hart in plaats van leven van dag tot dag, week in week uit? niet langer meer het idee van:  wat veur’n kwartje geboorn is wat nooit ain dubbeltje.

Veel mensen blijven steken in de valkuil van deze tijd. we leven vaak slechts voor onze gezinnen, onze carrière, de hypotheek op ons huis, de leasewagen, allerlei activiteiten in de kerk, de school van onze kinderen, de sportvereniging etc… kortom voor ons zelf en onze materiële zaken. we doen ons best, maar dat is het em voor veel mensen dan ook maar.

 Een leven van spiritualiteit is bijna onmogelijk geworden naar het schijnt. We zetten alles aan de kant om onze hang naar het materiële in stand te kunnen houden. We laten zelfs onze kinderen overblijven op school en zetten onze relaties op het spel voor financiële zekerheid. Als we al een moment rust hebben hangen we voor de tv of pc. Er is geen tijd meer over om God te zoeken door bijvoorbeeld meditatie of gebed.

als we spreken over herstel of genezing dan is het antwoord dat we naar de dokter moeten gaan  en slikken die pil,  voor de rest niet te veel nadenken over de diepere, geestelijke laag van het leven.

Innerlijk Leven???

Wellicht zeggen we zo nu en dan een standaard gebedje op voor de Almachtige, maar een echt en oprecht contact met de Creator van het al is een ver van je bed show,  over vrucht  van ons leven zullen we al helemaal niet spreken. wellicht weten we niet eens meer precies hoe we God kunnen vinden. We zijn ons nauwelijks nog bewust van ons innerlijk leven. het enige innerlijke leven wat  manifest aanwezig is zijn depressie en zorgen die ons op lijken te vreten.

We zien tegenwoordig wel een toename van allerlei vormen van spiritualiteit en meditatie, allerlei alternatieve hulpverlening die je daar dan ook nog eens bij wil “helpen, “kerken doen ook een duit in het zakje,  maar bij veel mensen blijft het ergens hangen in een geloof in ‘jezelf’ en  ’iets meer tussen hemel en aarde’.we lijken op geestelijk gebied totaal de weg kwijt te zijn geraakt.  Veelal doen we slechts wat op het moment ‘goed’ voelt, in plaats van ons te laten leiden door de Heilige Geest van God zelf. het lijkt wel of iedereen een andere taal spreekt. in ieder geval is de innerlijke taal, de taal van spiritualiteit ver te zoeken.

Zijn we ons nog wel bewust van de geestelijke werkelijkheid? is er een God? Durven we Hem ook daadwerkelijk aan te spreken en te ontmoeten? De vraag is: in hoeverre zijn we bereid te leven in een diepe verbondenheid met God de Vader? Dit is iets heel anders dan een leven vol verplichtingen. Zelfs als deze een christelijk karakter met zich meedragen zoals werk in de kerk of de christelijke school van onze kinderen. Zijn we bereid rust, tijd en ruimte in te bouwen voor Hem die ons zo enorm lief heeft?

Zie voor meer over spiritualiteit het boek van Richard Foster, feest van de navolging, groeien in spiritualiteit

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s