vergeving of… wachten op erkenning.

In de kerk word veel gesproken over vergeving. Een van de  mooiste zaken van de kerk is de vergeving die God mensen aanbied in Jezus christus.  We moeten echter niet lichtzinnig hier mee omgaan. Vergeving is niet iets wat je tussen neus en lippen door even uitspreekt of wat je  op drukke doordeweekse dag maar even besluit. Oprecht vergeven is iets geweldigs wanneer je de vergeving van god in je leven werkelijk hebt ontdekt weet je ook hoe bevrijdend het is.

bevrijding voor jezelf en de ander

Wanneer je nu iemand die jou iets heeft aangedaan vergeeft is dat een daad van bevrijding naar de ander, maar ook voor jezelf.  we maken immers op deze manier een eind aan de negatieve band tussen ons en degene die we niet langer willen aanklagen. Het maakt onszelf ook vrij zodat we niet langer bitter zullen zijn maar dat we beter zullen worden.  hoewel sommigen beweren dat het slechts een moment opname is en dat we slechts hoeven uitspreken dat we iemand vergeven, is het m.i.  een voortdurend proces. Die natuurlijk wel begint waar we het uitspreken.

Zo lang we niet werkelijk de vergeving uitgesproken hebben over onszelf of de ander zullen we blijven lopen met de zware last van wat er is gebeurt. wanneer we echter instemmen met het loslaten van onze last, zal er verandering optreden die wellicht niet overnacht komt, maar zullen we beter worden en bitterheid zal verdwijnen.

weg tot vrijheid

Vergeving is de weg tot vrijheid. Veelal wachten we op de een of andere vorm van erkenning. We zullen het helaas veelal niet ontvangen. Jezus christus heeft veel moeten lijden omwille van ons, maar de erkenning die Hij verdiende kreeg Hij niet. tenminste niet hier op aarde door ons mensen. wanneer wij vergeven is dat net zo. Wij zullen misschien nooit de erkenning krijgen van degene van wie dat verwachten of van wie we het hopen te krijgen, maar uiteindelijk is de grootste erkenning wanneer we God zullen ontmoeten.

Maar wat is het geweldig wanneer we los kunne laten wat ons dwars zit. soms kunnen we door bitterheid zo enorm vastgegroeid zijn  aan het verleden dat we niet meer in staat zijn om werkelijk in het heden te leven met anderen of onszelf. allerlei problematiek kan ons leven letterlijk verzieken. Zowel geestelijk als fysiek als in relaties.

de invloed op ons hele wezen

Gerard Feller stelt, in een artikel op Cip , dat het belangrijk is om God in je problemen te betrekken. God heeft de mens geschapen naar geest, ziel en lichaam. …God wil ons in zware omstandigheden helpen, maar ook leren ons leven met Hem te delen, op Hem te steunen en geloof te oefenen,” zegt Gerard. “We hebben ook grote verantwoordelijkheid omdat we een tempel van de Heilige Geest zijn. In de dagelijkse stress die we kunnen ervaren mogen we oog voor anderen krijgen. Er zijn veel zwakken in de samenleving, veel christenen die het moeilijk hebben. Vanuit onze identiteit in Christus mogen we hen helpen. Een goede gezondheid naar geest, ziel en lichaam, is een groot voorrecht…

Soms echter is vergeven zo enorm moeilijk dat we niet anders kunnen dan het over te geven aan God zelf. Wanneer de ander ons niet erkent dat ons iets is aangedaan kunnen we niet anders dan het overgeven. Vergeven is dan  het loslaten en het overgeven aan god. er zal dan een proces plaatsvinden ook in het hart van de ander waar wij zelf  weinig invloed op kunnen uitoefenen. We hebben het overgegeven , God heeft ons hart reeds bewerkt en God zal ook werken aan het hart van de ander.  een prachtige gedachte die werkelijkheid kan zijn in ons leven. wanneer we bereidt zijn onszelf lief te hebben en de ander evenzo.  Een scherp mes dat aan twee kanten snijd. Een mooie uiteenzetting over vergeving en overgave vindt je op de site van Dick Baarsen.

voor een mooi lied over vergeving klik je hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s