Wat is werkelijk belangrijk in het leven.

Ken je mij? Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij? Wie ben ik dan?
Weet jij mij beter dan ik?

( Huub Oosterhuis schreef dit gedicht vermeld op de site van Rob Haster zie hier)

de meeste mensen maken zich nog al druk om wat een ander doet. Als we eerlijk zijn, gaat het er m.i. om dat we zelf eigenlijk denken dat we het beter doen of in ieder geval willen laten geloven dat we het beter doen als wat anderen doen.  eigenlijk hebben we als mensen wel erg vaak kritiek op anderen.

Kritiek leveren

Hoe gemakkelijk denken we niet dat de ander zijn kinderen verkeerd opvoed, of op een rare manier omgaat met geld. Al gauw hebben we een mening over iemand die al geruime tijd niet aan het werk is. we kennen niet de reden, maar bestempelen hem of haar al gauw als lui of hebben een andere reden om iemand de grond in te trappen. Wellicht zeggen we er nog bij dat we het niet kwaad bedoelen. we willen niet roddelen hoor, maar….!

Ik geloof dat we God reeds eren door ons hier verre van te houden. Hoe kunnen we waarachtig contact met onze naaste maken als we vol zitten met kritiek.  Als we eigenlijk alleen onszelf voor ogen hebben als ideaal beeld.  Stellen we onszelf op deze wijze niet boven de ander? spreekt de Bijbel niet van de naaste liefhebben als onszelf en God boven alles.

Veranderen

Soms  lijkt het erop dat we onszelf boven alles stellen wat wij willen moet gebeuren en wat wij zeggen is de waarheid. Tenminste we stellen het als waarheid.  Maar wanneer we werkelijk waarachtige mensen zijn, zijn we bereid ook te erkennen dat wij hooghartig zijn, kortom we zijn zondige mensen die niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen.

Wanneer echter onze houding ten opzichte van God en onze naaste veranderd, zal ook de houding wie hebben ten opzichte van onszelf veranderen.  wanneer het onze motivatie is om te leven met God. te leven zoals Jezus ons dat heeft willen leren,  leven door en uit de Heilige Geest, dan  zullen we veranderde mensen worden. sterker nog wanneer we werkelijk kiezen om Hem te volgen in ons leven  zal er verandering optreden waar we ook daadwerkelijk Gods wil doen.

Genieten van wat God geeft.

We willen dan niet langer kritiek hebben op de ander. we zullen steeds meer gaan beseffen dat we zelf niet vlekkeloos zijn.  we zullen merken dat wanneer we mensen positief  zullen benaderen er deuren opengaan. Open naar werkelijke ontmoeting met anderen.  oprechte ontmoeting met God.  waarachtige ontmoetingen.

Ontmoetingen waarin we onszelf kunnen zijn. we leren  meer en meer wie  we zijn. we ontdekken vaak eerst onze moeiten en daarna dat we ook Gods kinderen zijn en mogen genieten van wat Hij ons te bieden heeft. Genieten vooral van elkaar en een leven met Hem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s