wat is waarheid?

Waarheid wordt tegenwoordig vaak ter discussie gesteld. “jouw waarheid hoeft de mijne niet te zijn”en “de waarheid ligt ergens in het midden”, zijn uitspraken  die we vaak horen tegenwoordig.  Waarheid is echter een term die mij persoonlijk nogal bezighoudt. Vele theologen  doen ook hun best om de waarheid  van God en de Bijbel boven water te krijgen.

De Aanwezige Waarheid

Ik geloof dat de absolute waarheid bestaat. Ik geloof dat ze in Jezus Christus werkelijkheid is geworden. Hij is de waarheid in eigen persoon.  De vraag is echter of wij ook in waarheid kunnen leven, kunnen spreken.

Waarheid is pas werkelijk waarheid  wanneer ze in volledige gemeenschap plaatsvindt.  Hiermee bedoel ik te zeggen dat , vanuit de relatie met God en de ander(onze naaste), daar waar mens zich voor elkaar en God durft te openen, de Waarheid zelf aanwezig is.

Immers wanneer we slechts een gesprek hebben en onszelf niet werkelijk voor de ander of voor God openen, hoe zouden we dan de waarheid kunnen spreken? Is het niet zo dat woorden dan juist afbreuk doen? eigenlijk best een beetje logisch als je er over nadenkt. Woorden  worden dan slechts woorden die inhoudelijk slechts eenzijdig worden belicht en dus niet werkelijk raken.

Wanneer er gesproken word vanuit relatie met God en de ander is het Woord , Jezus door Zijn Heilige Geest aanwezig.  Dit is wat ik persoonlijk graag ontmoeting noem. We mogen elkaar in alle openheid, transparantie, zien en spreken over wat ons bezighoudt. We zullen elkaar zien zoals we zijn. dat is waarheid.

Valse waarheden

Veel mensen hebben zich echter afgesloten van de waarheid. Ik besef dat dit besteen pittige uitspraak zou kunnen zijn voor sommigen.  Veel christenen leven een leven  buiten de waarheid om.  Ze leven het leven op waarden die ze in hun leven hebben gekozen als zijnde waarheid, maar die het in werkelijkheid niet is.  ergens in hun leven hebben ze deze valse waarheden opgedaan en ze niet meer losgelaten.

Als je even nadenkt  kom je deze valse waarheden ook in je eigen leven tegen.  Soms lijken ze heel erg goed te zijn, maar wanneer je ze tegen het licht houdt kun je ze onderscheiden .  ik zal een aantal  voorbeelden geven van zaken die mensen als valse waarheden hebben aangenomen, waarden die ze hebben aangenomen als belangrijk:onze manier van leven, onze vrijheid, ons persoonlijk geluk, ons gemak en comfort, onze veiligheid, tolerantie , rechten, status, lol.  Allemaal zaken die we hoog achten in dit leven en die we niet los willen laten.

Een ander plaatje

De waarheid is echter dat Jezus ons een totaal ander plaatje geeft van waarheid.  Jezus leert ons om: dienstbaar te zijn een jezelf op te offeren, je rechten op te geven , je leven te geven, , open en oprecht te zijn, goed te doen, transparant te zijn, te delen.

Er zou met gemak nog veel meer te noemen zijn, maar in deze lijst die ik genoemd heb zie je al hoe erg we gericht zijn op onszelf en niet op de waarheid. Wanneer we op onszelf gericht zijn, zijn we niet in de waarheid. We kunnen best de waarheid  zeggen, maar liegen toch. Leven in waarheid is leven in het koninkrijk van god. wanneer we ons hart op Jezus richten  en naar hem kijken en we kiezen om zijn manier van Leven te volgen, leven we een leven in waarheid.

Waarheid is niet gemakkelijk

Veel zaken in het leven kunnen ons  van de waarheid af houden. Misschien heb je  nooit werkelijk voor Jezus gekozen, maar het kan ook zijn dat je in de waarheid teleurgesteld bent geraakt. De waarheid is niet altijd even gemakkelijk.

Wanneer we vast blijven houden aan onze eigen manier van leven  en besluiten onze eigen weg te zoeken keren we ons als het ware van Jezus af.  Zelfs al gaan we wekelijks naar de kerk en noemen we ons christenen. We zijn in wezen  geen werkelijke navolgers, wanneer de leugen  en niet de waarheid regeert.

Ik heb het verdiend

Er zijn velen die zeggen dat de manier waarop we leven is wat we  zelf hebben verdiend door hard te werken en dus een verworven recht is.  onze ouders en voorouders hebben  gevochten voor onze vrijheid en dus is het ons recht. We werken enorm hard  voor ons gemak en comfort dus is het ons recht.

Wanneer we dit geloven , stellen we de waarheid ter discussie. We spreken  wel  onze waarheid, maar zijn niet in de waarheid. Wat we zeggen en leven is met elkaar in tegenspraak met elkaar. Het gaat dan immers niet meer om de relatie. Het gaat om ons eigen  welzijn. 

We stellen niet meer Christus centraal of de ander, maar onszelf, onze gevoelens en gedachten, onze overtuigingen, onze woorden, ons gezin , onze kerk, ons leven… We vergeten wie  werkelijk de waarheid en het leven is. Jezus Christus! Hij is het Woord, de Waarheid, het Leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s