Intens leven in zwakheid?

Wanneer we zeggen van het leven te houden bedoelen we meestal niet de keiharde confrontaties die we in het leven  vaak tegenkomen, maar  juist de dingen in het leven waar we kwetsbaar zijn te noemen.  Daar waar we hard hebben moeten zijn, waar we bitter waren en de stroeve  taaie zaken, zijn meestal  niet de zaken die je leven waardevol maken, maar het zijn juist die momenten waar we het meest kwetsbaar waren. waar we hebben ontdekt wie onze vrienden waren.  Het zijn die momenten waar we Gods leiding in ons leven hebben ervaren, waar we  ervaren hebben geliefd te zijn en lief te hebben. waar we intens ervaren hebben levend te zijn.  

Leegte  of liefde ervaren?

Er zijn momenten  die je wanneer je terug kijkt op het afgelopen jaar die moeilijk waren waar je je  misschien helemaal niet zo fijn hebt gevoeld waar je toch iets van God, in of door anderen, hebt ervaren. Er zijn vaak die momenten dat je boos was en verbittert dat je juist helemaal niets anders voelde dan leegte.  Typisch is het dat juist wanneer we zaken rationeel benaderen er weinig gevoel bij komt kijken , maar wanneer we  kwetsbaar zijn, gevoel en ervaringen zo enorm belangrijk zijn. 

De harde werkelijkheid van deze wereld kan ons  hard en rationeel maken.  vanuit dit oogpunt zijn we vaak veroordelend en beoordelend  naar anderen toe. We  geven iedereen een bepaalde stempel en spiegelen de anderen ten opzichte van onszelf. we zoeken en evalueren net zo lang tot we er zelf het beste uitkomen.

Ruimte in zwakheid!

Wanneer we echter onszelf zwak opstellen en  onszelf openen naar de ander, naar God, naar het leven, dan zullen we ontdekken dat het leven niet altijd gemakkelijk is, maar des ondanks de moeite waard.  We hoeven  niet bezig te zijn met wat anderen  doen. we hoeven ons niet druk te maken over wat ze ons aan doen of aangedaan hebben, laten we juist  anders zijn op dat punt en  ruimte creëren en hen liefdevol benaderen zodat ze geen stok hebben om te slaan. 

Laten we niet veroordelen of beoordelen op een negatieve manier , maar laten we in vredesnaam wat anderen ons aan doen Overgeven aan God zodat we  leren om te vergeven. dat maakt veel meer indruk in je leven en dat van anderen. we hoeven niet constant bezig te zijn met wat anderen van ons vinden en wat anderen doen. Jezus zegt ons dat wanneer ze ons op de wang slaan we de andere toe  moeten keren.  Betekent dat dat we ons op de bek moeten laten slaan?  Ik geloof het niet. Jezus was ook geen doetje.  ik geloof dat Jezus bedoelde  te zeggen dat we  niet hard en verbittert de wereld in moeten trekken. Immers dat maakt ons hard, maar dat we open moeten staan voor de ander en hem of haar met respect moeten behandelen al behandelen ze ons soms anders. 

Moeite als zegen zien?

Wat maakt het leven waardevol? De mooie dingen. De geboorte van een kind. De moeiten die overwonnen worden. Zelfs de dood van een geliefde, diepe moeite met zaken, maar die overwonnen worden. Niet het gemak waarmee we door de wereld gaan wanneer we hard zijn en zakelijk.  Jezus liet zien, in en door zijn leven, wat werkelijk de moeite waard was.  Het ging niet om macht en aanzien, maar het ging om liefde , vriendschap, relatie, trouw, waarheid, …

Moeite lijkt soms een vloek te zijn, maar als we er over nadenken is ze misschien juist de zegen waar we niet om hebben gevraagd. En  de zaken waar we nu juist  om hebben gebeden, voorspoed en materiële zaken, zijn wellicht juist  de vloek  van deze wereld. Wij weten vaak niet wat we moeten bidden, gelukkig hebben we Jezus die onophoudelijk voor ons bid en weet wat we nodig hebben . 

Intensief leven.

misschien een beetje rare gedachtegang vandaag. Leven met God is vaak leven op een andere, maar ook op een intensievere manier. ik ontdek persoonlijk steeds meer dat ik maar weinig van God begrijp, maar ook dat Hij wel erg veel van me moet houden om me telkens weer te confronteren met zaken die me klein maken en kwetsbaar. Er zijn veel koningen geweest die steden hebben veroverd op een paard met  vele soldaten, maar  er is maar een koning geweest die  een stad binnenreed op een ezel met een stel eenvoudige mensen om Hem heen als vissers en tollenaars.  Zie je het verschil?  Begrijp je wat ik bedoel?  Ik hoop het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s