Vriendschap en ontmoeting.

Vriendschap is een illusie zingt Henk westbroek. Ik geloof dat wanneer wij ons werkelijk openstellen voor mensen, en dan maakt het niet uit of ze nu wel of geen christenen zijn we een werkelijke ontmoeting hebben met mensen. wanneer we mensen werkelijk ontmoeten, dan gebeurt er iets. Dan gebeurt er iets op spiritueel niveau. We zien elkaar een moment zoals we werkelijk zijn.

ruimte voor vriendschap

Ik geloof dat wanneer twee mensen bereidt zijn om zich voor elkaar open stellen er ruimte ontstaat voor vriendschap die op meer gebaseerd is dan slechts op fysieke aantrekkingskracht.  Ds. K.J. Kapitein stelt dat we geen vriendschap met ongelovigen moeten aangaan. Sterker nog er wordt gesteld dat je alleen echt vriend met iemand kunt zijn wanneer je samen dezelfde grote vriend hebt: Jezus.

Hij brengt daarmee in verband dat vrienden  uit de wereld  je van God af zouden houden. Ik begrijp zijn bezorgdheid , tegelijk moeten we oppassen om niet van die vreselijk christelijke zombies worden die blind en doof zijn voor het werkelijke leven.  hij trekt het liefhebben en vriendschap uit elkaar, door te zeggen dat we wel onze naaste  lief moeten hebben, maar geen vrienden moeten worden met ze. wanneer je daar ook nog eens tegen plaatst dat vriendschap met de wereld hetzelfde zou zijn als vriendschap met ongelovigen wordt het evangelie tot een zwak afgietsel van wat Jezus deed. 

van hart tot hart

Niet christenen zouden christenen afhouden van het lezen van de Bijbel is zijn standpunt, persoonlijk  geloof ik dat dit best eens zo zou kunnen zijn.  toch geloof ik dat we juist vriendschappen moeten sluiten met zulke mensen.  mensen die  zoekende zijn. die vrienden zoeken  die jou en mij nodig hebben.  Die Jezus nodig hebben in hun leven.  persoonlijk geloof ik niet direct dat we mensen moeten of kunnen bekeren, maar we kunnen ze wel ontmoeten. ontmoeten van hart tot hart,  en dan kan het haast niet anders en wordt je vrienden.  misschien heb je dan iets minder tijd om de bijbel te lezen en in de kerk te zijn, maar misschien heb je de tijd om  er voor elkaar te zijn.

Het is gemakkelijk om met een Bijbeltekst te zeggen wat je vindt dat een ander zou moeten doen en zeggen , wie hij of zij zou moeten zijn, maar het is een ander verhaal wanneer je een relatie met iemand bouwt op basis van relatie, van ontmoeting, van vriendschap en elkaar werkelijk leert kennen.  moeten we het eens zijn, nee. Moet je je mee laten slepen in verkeerde zaken , zeker niet, maar we moeten wel openstaan voor de ander, hen binnen laten in ons leven.  wanneer we deur slechts op een kier laten staan is er nauwelijks ruimte voor werkelijke ontmoeting.

gooi de deur open.

Natuurlijk hebben we andere christenen nodig, mensen die je ondersteunen je vrienden zijn, met wie je ook andere zaken te delen hebt, maar we moeten  het niet nalaten nieuwe vrienden te maken. Jezus maakte vrienden in deze wereld. hij kwam naar deze wereld, Hij was niet van deze wereld, maar Hij kwam er wel. Wij zijn niet van deze wereld , we leven er slechts.  Mijn vraag is wellicht tegenovergesteld aan de opmerking waarmee het artikel in cip begon: “Begin geen vriendschap met ongelovigen”.  Volgens mij kun je geen christen zijn zonder werkelijk mensen in de wereld op te zoeken en  vrienden met hen te worden.

Wanneer we slechts met mensen omgaan vanuit een soort van empathie ,  is dat slechts een houding die m.i. nogal fake is. onwaarachtig. Wanneer we onwaarachtig zijn, is dat niet echt en wat niet echt is imitatie. Niet zoals het is bedoeld.  wellicht is dit een van de redenen dat christen vaak als  schijnheiligen worden betiteld. Niet echt.  gewoon ff wat gedachten op het eerder genoemd artikel. Het triggerde me een beetje.  Gaf me echter voedsel tot nadenken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s