Gebrokenheid.

Als we spreken over gebrokenheid, lijkt het wel alsof er iets gemaakt zou moeten worden. Iets wat gebroken is moet klaargemaakt worden.  Als je iets gaat maken wat eerst gebroken was, wordt het eigenlijk niet meer zoals het ooit is geweest. Het blijft  tenslotte een reparatie.

Wanneer het echter gaat over het koninkrijk van God, is het echter een toevoeging aan het leven.  we hebben onszelf in dit leven allerlei gewoontes en  gedragingen aangeleerd die niet altijd zozeer slecht zijn, maar waarin  we zelf onze keuzes hebben gemaakt.  soms  zijn die keuzes die we gemaakt hebben effectief, maar soms kunnen ze ook gewoonweg destructief zijn.  het is gewoon afhankelijk van wat voor keuzes we hebben gemaakt in het leven.

let go and let God!

Willen we echter effectief leven,  nog dieper dan ons persoonlijk functioneren, dan betekent dit dat we zullen moeten leren  om onze eigen gereidheid aan de kant te zetten. In de 12 stappen van de AA zeggen ze dan: let go and let God! niet langer denken en doen wat je zelf het beste acht, maar doen wat God zegt dat je zou moeten doen.

Veelal denken we dat we aardig weten wat goed voor ons is, maar juist wanneer we vastlopen ontdekken we dat we het helemaal niet zo goed weten als we altijd hebben gedacht.  Veelal lopen we juist vast op die zaken waarvan we eigenlijk wel weten dat ze niet zo goed voor ons zijn.  we praten net zolang tot we de leugen geloven , maar eigenlijk weten we wel hoe de vork in de steel zit.

toegeven of gebruiken?

Juist op zulke momenten wil God ons raken. ons ergens raken in onze houding. Hij wil ons zo diep raken dat we tot bezinning komen en nieuwe keuzes maken in  je relatie met Hem.  Veelal zijn zulke momenten dieptepunten van je leven, maar tegelijk ook weer hoogtepunten voor je relatie met Hem.  Je leert Hem opnieuw te ontmoeten. je wordt gebroken en kunt niet anders dan toegeven;  “God, ik heb u nodig”.

Soms willen mensen hier niet aan toegeven, ze zullen muurtjes bouwen rondom bepaalde  gevoelige zaken heen. Ze zullen mensen gaan gebruiken om  toch voor elkaar te krijgen  wat ze verlangen.  deze mensen zijn kort gezegd , eerste klas manipulators.  Ze willen allerlei zaken in hun leven voor elkaar krijgen over de rug van anderen.  bewust zeg ik dat op deze wijze, omdat ze niet bereid zijn om zelf werkelijk verantwoordelijkheid te dragen van hun keuzes.

geen opknappertje, maar een transformatie

Dit betekent dat ze de stem van hun geweten, de Heilige Geest , geen kans willen geven om in hun te werken.  De relatie met God is voor hen ondergeschikt aan wat ze zelf willen. Ze maken van God  een beeld die ze in hun broekzak kunnen stopen en er mee  doen wat ze willen.  God laat zich echter niet zo gebruiken. 

Mensen die zich door God willen laten breken  worden geen zwakke opknappers, maar tegenovergesteld. God maakt ons totaal nieuw wanneer we in Hem geloven. In het werk van Zijn Zoon Jezus. Dan mogen we vrij zijn, opgefrist en schoon, we zullen stralen als nooit te voren. Maar bovenal we zullen een andere attitude hebben, omdat we hebben begrepen wie God is in ons leven.  een totale metamorfose. Een transformatie zelfs.

ruimte en begrip

We leren om ons hart open te stellen voor hen die God niet kennen , voor hen die zwak zijn, voor hen die moeiten  hebben, voor die  niet begrijpen, die zwak zijn.  ons hart wordt ruimer. We worden minder afhankelijk van anderen en wat ze van ons vinden, maar meer afhankelijk van God.  we zijn minder vatbaar voor  de dingen van deze wereld , maar hebben meer ruimte voor de dingen van de eeuwigheid. 

Met andere woorden wanneer Jezus in ons leeft door zijn geest zal ons hart openstaan voor ontmoetingen met mensen , met God met onszelf.  we zullen niet langer te bang zijn om meer van onszelf te laten zien, waardoor mensen meer van God zullen zien door ons heen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s